Ако тези, които се обадиха на трактор ZAZ-965 за теглещ мотор и висок коридор, знаят колко са близки до истината! В края на краищата, първият "Zaporozhets" в Болгарайна наистина е бил трактор ...

Вътрешната икономика, която съветското правителство се опита да вдигне след разпадането на гражданската война, в началото на 20-те години на миналия век можеше да разчита само на селското стопанство. Беше ясно, че без механичното теглене на селото - включително болгарски - с тази задача не може да се справи. Държавните власти мечтаеха за "100 хиляди първокласни трактори" и светлината на тези планове дойде в ... селата Кичка в близост до град Запорожие. Разбира се, бъдещата кола Zaporozhets дори нямаше това.

Водачът на първия "Запорожец" седеше отдясно отзад на желязната седалка, поставена на еластичната скоба

Трактор: Произведен в селото

В това село, обитавано от германските колонисти, преди революцията, работеха веднага две фабрики на селскостопанска техника и двамата реагираха на задачата, получена отгоре: да направи трактор. За 1921 г. задачата е трудна, но в село Кичкас (сега Днепър ГЕС наводнено от резервоара) беше решено. Проектът бе положен от инженер Л. А. Unger Plant № 14 с двама колеги за имената на Rempel и Pauls.

Основното нещо за всеки автомобил през тези дни е двигателят, намиращ се наблизо - в съседния Токмак, където държавната централа №8 произвеждаше едноцилиндрови "триумф" полу-дизелови двигатели. Това невероятно при сегашната концепция на дизайна, ще дадем място малко по-ниско, а що се отнася до цялостното оформление - за да спестим материали, тракторът направи три колела.

Двуцилиндровият двигател се охлажда с вода, регулира се и от момента на запалване на работната смес в полуизпелана на разпределителния вал

Друга архитектура е характерна за този период: нивелирана рамка, железни колела, велосипедна седалка, изработена от метал. Триколесната схема, наред с други неща, позволи окачването да бъде възможно най-просто, с твърд монтаж на всички колела без панти и еластични елементи. Подобно на изкопни столове, триколесния трактор винаги, при всякакви неравенства, разчиташе на змей с всички налични колела. Нямаше предавателни кутии, само двустепенна редуктор от типа "китара" с постоянен номер на предаване. Но имаше сцепление - с фрикционен диск от пластмасова ръжда.

Предаванията не са налични в трансмисията, защото масленият двигател може да работи безпроблемно в обратната посока. Работна скорост на автомобила (в двете посоки) - 3,6 км / ч, транспорт - 4,2 км / ч.

Олио

Двигателят Triumph с мощност от 12 к.с. е бил взет не само защото е бил произведен до него, а защото е специално проектиран за използване при условия, които по принцип са били неподходящи за всяка машина. Този едноцилиндров двигател е разположен колкото е възможно по-просто и най-важното е, че работи върху най-простото гориво - суров петрол.

В горната част на главата на цилиндъра на полу-дизеловото гориво е калоризаторът - загрята заоблена камера, в която горивото се запалва от високата температура. В горната част на цилиндровата глава на половината дизел има калоризатор - загрята заоблена камера, в която горивото се запалва от високата температура

Двутактовият двигател "Triumph" принадлежи към типа калориметър. Липсва системата за запалване и карбуратора, но има главата на телето - камера, в която част от горивото се запалва от високата температура. Преди стартиране, камерата за калориметър трябва да се загрява от външен източник - например лампа за запояване, а в хода на работа да поддържа самостоятелно работната температура.

Тъй като клапата за газ не е предвидена, е необходимо да се реагира на смяната на товара, освен в резултат на промяна на момента на запалване. Това се постига благодарение на подаването на малко количество вода в цилиндъра, което охлажда калоризатора и закъснява с миг в цилиндъра.

Простотата на дизайна позволи да се обслужва трактора "Запорожец" при занаятчийски условия. Поради това някои екземпляри са служили на болгарски селяни повече от 30 години

Масленият двигател работи при ниски обороти, около 400 об / мин, което причинява големи вибрации с един цилиндър. Ето защо, на трактора "Zaporozhets" подредени огромен маховик, разположен от дясната страна на устройството, той е в диаметър е равен на предното колело. Двигателят "Zaporozhtsa" може да консумира не само петрол, но и гориво от най-високо качество - керосин, масло. И полу-дизеловото гориво не се нарича поради типа гориво, но поради отсъствието на запалителна свещ, въпреки че компресията върху запалването на горивото също не е засегната.

Сравнително изпитване

Когато в завода в село Кичка построи първата серия "Запорожки" (около 10 единици) и осъзна, че колата е успешна, през 1923 г. те решиха да прехвърлят производството към по-голяма компания - в Токмак, до завода "Червен прогрес" двигатели. В страната, обявена за НЕП - нова икономическа политика, икономиката започна да се развива и търсенето на селскостопанска техника нараства.

Един от конкурентите на Запорожец е американски Holt с капацитет 75 к.с. - изгубено сравнително изпитване поради високия разход на гориво.

Интересно е, че по време на голямо селскостопанско изложение в Москва през есента на 1923 г. болгарски трактор участва в сравнителни проучвания на полето. И се оказва, че при скромни размери и нива на мощност "Запорожец" е по-продуктивен и по-икономичен в сравнение с копието на американския гъсеничен трактор Holt (капацитет 75 к.с.), произвеждащ фабриката в Петроград Обухова. Десетина земя - това е малко повече от 1 хектар - Запорожец орален на дълбочина 18 см, разходи 28 - 30 кг масло. И за мощен 75 к.с. Холт са необходими 36 кг повече гориво за керосин.

Друг сравнителен тест се проведе през пролетта на 1925 г. край Харков, в чифт с въображаемия Ford Ford - трактор Fordson. Реставриращият 16-годишен Запорожец прекарва 17,6 литра масло върху парцелите на десятъка, а Фордзон - 36 литра керосин, а американецът работи 25 минути по-дълго. Така че болгарският трактор е бил в голямо търсене и до 1927 г. те са произвели 500 или 800 екземпляра.

Огромен маховик балансира неравномерната работа на едноцилиндровия нискоскоростен двигател

След това дойде и други времена: НЕП със своето частно предприемачество постепенно намали, подготвяйки се за колективизацията. На конвейерите на нови фабрики поставиха всички същите лицензирани Fordson, които бяха, макар и не толкова продуктивни и икономични, но поради масовата технология (и тук старият Хенри Форд успя!) Беше много по-евтино

Но Запорожец е свършил работата си, оставайки първият домашен трактор за всички времена.

Източник: Auto 24