Първият модел на Запорожец, който никога не е влизал в масово производство (СНИМКИ)

Когато Съветският съюз сериозно се замисли за създаването на кола за хората, която да бъде достъпна за голям брой потребители, дизайнерите започнаха да предлагат огромен брой концепции. Вярно е, че повечето от тях не са участвали в партидното производство. Един от първите и най-интересни "hunchback" е моделът "Squirrel", пише ВАШАТА МАШИНА .

Историята показва, че рано или късно, във всяка страна, където има активна индустрия, има нужда от създаване на кола. Не само автомобили, така и да кажем "колите на хората". Става въпрос за превозно средство, което може да бъде освободено в големи количества и което освен това би било на разположение на по-широк потребител. Този период е бил в автомобилната индустрия в Европа, в Съединените щати и той е дошъл в Съветския съюз.

За създаването на наистина "популярна кола" в Съветския съюз се смяташе сериозно след Втората световна война. Народната икономика беше възстановена, индустрията нарасна, както и благосъстоянието на гражданите. Време беше да се създаде превозно средство, което да стане неотменна атрибут на гражданин, улеснявайки неговия живот и живот.

В началото на разработването на първия гръб, мощта на "Москвич" е напълно натоварена и следователно за производството на автомобили реши да адаптира друга компания - Kommunar, която по-късно се превърна в добре познат автомобилен завод Запорожие.

Що се отнася до всички нови неща, в първата "популярна кола" имаше много концепции. Дизайнерите и инженерите изядоха напразно хляба си и показаха на съда на комисията десетки варианти на дизайн и техническо оборудване на бюджетната съветска кола. Имаше много варианти, но може би най-интересната версия беше колата "Белка". Сега можете да го видите в снимката. Изданието "Бели" е планирано в два варианта: градски и селски пътища. Въпреки това, колата не може да премине теста, и следователно в серията не удари.