В Германия бе въведен сгъваем sitachark с тегло 115 кг (VIDEO).

Германските изобретатели от екипа на iEV 1 представиха прототипа iEV X (Intelligent Electric Vehicle). В "сгънатата" форма дължината на машината е 160 см. Ширината на ситикара е 78 см. За пътнически транспорт плъзгащата се кола се простира на 190 см, поради което има допълнителна седалка зад шофьора. За да носи друг товар, дължината на ситхар може да се увеличи до 220 см.

Теглото на iEV X е 115 кг. Енергийната централа на прототипа се захранва от 48-волтова литиево-йонна батерия. Колата може да пътува без презареждане на 60 километра. Пълното зареждане на батерията отнема 3 часа. На покрива на системата има слънчев панел от 40 W, който също зарежда батерията. Максималната скорост на iEV X е 45 km / h.

По-продуктивната версия на iEV X тежи 145 килограма. Той има по-голяма батерия, резервна 120 километра, слънчев панел от 60 вата. Скоростта на тази версия е 60 km / h.

Проектът iEV X се финансира от Kickstarter. Ако колата ще се появи на пазара, ще струва много евтино - около 2 хиляди долара. За "върха" версия ще трябва да се определят почти 10 хиляди долара.