Показва се какъв е най-редкият сериен ZAZ (СНИМКИ)

За 10 години производство (от 1960 до 1969), малко повече от 322 хиляди "гърби" ZAZ-965 от всички модификации бяха освободени. Сред тях има и износ Yazt ZAZ-965AE с подобрена обработка (за капиталистически страни) и различни варианти за инвалиди, както и пикапи за вътрешно-растителна употреба, направени от дефектни машини. Най-рядко и мистериозно серийно изпълнение на първия "Запорожец" обаче е специална поща - 965С.

Специализираният пощальон ZAZ-965C е създаден по поръчка на Министерството на съобщенията на СССР. Преди дизайнерите на автомобилния завод "Запорижхая" бе поставена ясна задача: да се изгради удобна кола за събиране на поща от пощенски кутии в големите градове на огромна страна. Обичайните автомобили от тези години не бяха подходящи за такава услуга, защото през работния ден шофьорът трябваше да напусне колата стотици пъти, да я заобиколи, и беше необходимо да тръгне веднага по пътя, което беше доста опасно. Необичайната "дясна ръка" на контрола на 965C се дължи на желанието да се опрости процедурата за отстраняване на писмата доколкото е възможно: пощалният сега гледа директно на тротоара - близо до самата кутия.

Седалката на задните седалки взе отделението за събраната кореспонденция, а задните прозорци бяха "глухи" - с метални панели (вместо стъкло) с характерния надпис "комуникация". Товароносимостта на двутактов автомобил е скромна 150 кг (при собствено тегло от 650 кг). Някои от образците на ZAZ-965C също имаха странични отвори за въздух с оригинална форма.

Както при обичайните ZAZ-965 и 965A, пост-версията на "hunchback" е оборудвана с 4-цилиндрови V-образни въздушно охладени двигатели MeMZ. С работен обем от 749 и 887 "зарове", те дадоха мощност от 23 и 27 к.с. съответно. Средният разход на гориво е 6,5 л / 100 км, а максималната скорост на автомобила достига 90 км / ч.

ZAZ-965C е пуснат в малка партида (няколко стотин коли) през 1960-62. Освен това имаше версии с "лице" от началото на 965 г. (с мигачи, "брадавици" на предните крила) и ресталирането на 965А. Смята се, че досега никое от копията на този изключително интересен модел не е оцеляло, защото в края на техния живот те просто са били написани и нарязани на скрап. Говори се, че има подобна кола в една от частните колекции в Русия, но няма официално потвърждение на този факт. Трябва да се отбележи, че преди няколко години Болгаропота пусна в експлоатация няколко "вагона" на резервни части за стари автомобилни плакати, между които имаше много нови части и до 965С.