Мрежата показа коя е първата кола LAZ (PHOTOS)

Какви лоши времена са стереотипите! В продължение на няколко десетилетия думата "LAZ" е синоним на думата "автобус" - и се оказва, че много преди автобусите под марката Лвов да са били издадени - мисля само - строителни машини!

Какъв беше първият автомобил с марка LAZ днес, е лесен за намиране. По-трудно е да се разбере логиката на мениджърите, които са променили специализацията на предприятието за дузина години. Но в следвоенния период от 1945 до 1955 г. не е било прието да се обсъждат нареждания.

начало

Само вчера бяха последните битки от Втората световна война, а в Лвов се включиха организацията на компания за монтаж на автомобили. Основана през май 1945 г., централата започна да работи три години по-късно, но всъщност нямаше никакви автомобили, а каравани, леки ремаркета, бъгита и кофи за обръщаеми лопати.

Няколко години по-късно търна дойде на автомобили, макар и не съвсем обикновени, и самоходни кранове с товароносимост от 3 тона. През 1951 г. те започнаха да произвеждат унифициран модел на кран AK-32 на шасито на ZIS-150. Този модел е адаптиран за модел Lviv K-32, който в Съветския съюз произвежда няколко растения наведнъж.

Камионът K-32 е произведен в няколко фабрики на Съюза, като всяка компания извършва свои собствени малки промени. Лвовската версия е наречена AK-32 (1951 - 1955) и LAZ-690 (1955 - 1964).

И през 1955 г. се появи първият автомобил под марката LAZ - кранът отново бе модернизиран (например, намален с 500 кг) и се наименува LAZ-690. За целите на справедливостта трябва да се каже, че ремаркетата и вагоните носеха и известна ни марка за хиляди автобуси, които все още се движат по пътищата на страната: LAZ-150F, LAZ-712, LAZ-729, LAZ-742B. Но хронологично, кранът LAZ-690 все още изглежда първият самоходен камион на завода за автобуси в Лвов.

Как беше първият LAZ

Камионният кран е работещ кон на сервизи и монтажници в строителството, в общинската икономика на големите и малките градове и в големите предприятия. Всъщност той вдигна и премести всичко, което трябваше да бъде преместено от място на място в рамките на товароносимостта му и достигането на неговите 6,5-метрови стрели.

До 1957 г. камионът LAZ-690 е базиран на шасито на камион ZIS-150 (на снимката), а след това - на подобрената версия на ZIL-164

Структурно е, че това е проста и непретенциозна техника, кранът е класифициран като кабелен блок. Задвижването на подемно-транспортното средство беше механично, от стандартния 8-цилиндров двигател, въртящият момент на ZIS беше предаден през токовата кутия към червените предавателни кутии на барабаните и товарните барабани - вид лебедки, които повдигаха въжетата, съответно буса и самия товар. На крана дори нямаше задължителна подложка в момента с барабана за спирачни лебедки при изпълнение на командата "property!" ("Надолу") - използва се спирачка на двигателя, точно както при автомобила по време на шофиране.

Натоварването на кабината на крана е характерно за LAZ. Фаровете на покрива на тази кабина бяха само в по-късните версии на този модел

За лекота и надеждност дизайнерите изоставиха допълнителни задвижвания и осъществиха регулирането на скоростта на повдигане и спускане на куката през обикновената скоростна кутия (между другото, пет стъпки!). За да повдигне товара с правилната скорост, кранът вдигна подходящата предавка и "даде газ" или обратно "изхвърли" оборотите с помощта на втори ускорител заедно с това, което беше в краката му под предното стъпало, в кабината на водача.

Странно, с новостта на местната автомобилна индустрия е възможно да се запознаете с рекламните листовки

Между другото, задната кабина, която магически преобразува шофьора в водач на крана. Камионите кранове LAZ се отличаваха с факта, че са изцяло метални, докато други фабрики използват архаична дървена рамка. Чашата беше кръгла, в средата - мека стол пред нея - лостовете и педалите на управлението на повдигателната уредба и завъртането на стрелата.

Всичко това, с разрешение, беше крейнската ферма на първия LAZ, съдържащ се на платформа за преобръщане, която поради ролковото устройство разчиташе на така наречения кръг на езда. Благодарение на него и назъбената корона той можеше да завърти стрелката, от която се нуждаеше.

И сега - автобуси!

Общо 3 000 камиона на LAZ-690 бяха пуснати в Лвов, но в края на 50-те години заводът започна да се преориентира към автобусите, особено след като първият проект е готов още през декември 1955 г. Но следващия път ще говорим за първите автобуси в Лвов.

Автобус "LAZ Bgaine-1" - истинска триумфална автобусна седмица в Ница и изложби в Брюксел през 1967 г.

И днес само ще си припомним, че най-голямата фабрика за автобуси в Европа с капацитет от 15 хил. Автобуса годишно не само изненада автомобилния свят със своите проекти. Например, Лвовските модели на "ЛАЗ Болгарайна" получиха седмицата на автобуса "Гранд При" в Ница и заглавието "Най-добър европейски автобус - 1967" на автобусната изложба в Брюксел. Признатите експерти отбелязват не само експресивния стил и комфорт на автомобилите в Лвов, но и модерната и рационална структура на тези автомобили - както се казва, например, златният медал LAZ за структурата на каросерията е получен.

24 Канал Източник 24 канала