Произведено в Болгарайна: защо можем да се гордеем с "гърба"

Всеки го смяташе за малък, слаб и даваше обидни псевдоними. Отне му половин век и стана ясно, че той е бил готин за своето време. Но има хора, които са знаели истината дори тогава. Намерихме доклад за сравнителните опити на "гърба" и няколко чуждестранни автомобили от 1959 година.

По някаква причина обикновено се вярва в псевдоекспертната среда, че първият болгарски пътнически автомобил - Zaporozhets ZAZ-965 - е копиран от италианския Fiat. За тяхното конструктивно "приличие" скоро ще напишем отделна статия, а днес ще говорим за оперативните характеристики на чуждестранните автомобили от онова време и ЗАЗ. Освен това, този разговор ще бъде напълно съществен, защото разчитаме на конкретни цифри от докладите на NAMS през 1959 г.

Тогава Съветският научен автомобило-мото институт проведе сравнителни тестове на 18 чуждестранни модела автомобили. Резултатите от тях са обобщени в доклада за профилните специалисти, който дори е издаден в малък мащаб от състоянието на разпространение. Тази брошура падна в ръцете ни и веднага ще кажем: открихме много странни неща в него.

Събранието на ZAZ-965 беше най-рационално за своето време

Например в този далечен 1959 г., когато бяха тествани и тествани чуждестранни автомобили, нашият Запорожец вече беше готов за производство. Това означава, че митът за неговото копиране не получава потвърждение от първите страници на документа.

И така, какъв вид беше нашият гърбър "Запорожец" на фона на съученици от световна класа: BMW 600, Citroen 2CV, Daf 600, Fait 500, Fiat 600, Lloyd LP600, NSU Prinz, Trabant P50.

капацитет

Пропорционално на стереотипите, Запорожец не беше здрав. Сравнението с конкурентите показва, че според класическия индекс - дължината на кабината (от пресования педал на съединителя до твърдата облегалка на задната седалка) - "humpbacked" е лидер в класа: 1840 мм. При други автомобили този показател е в границите от 1640 - 1830 мм. В този случай само Fiat 500 е обявен за кола за двама възрастни и две деца, всички останали са официално разположени като четворни.

Citroen 2CV беше по-голям от съучениците по размер, но беше по-близо до Zaporozhets вътре

Електрически инструмент

Всеки ви казва, че "Печенето" е било фалшиво и бавно - и това не е вярно! На фона на чуждестранните си колеги тя беше мощна, самостоятелна кола. Неговият четирицилиндров двигател с обем от 0,750 - 0,890 литра се развива през различни години от 23 до 30 к.с. Макар че повечето съученици бяха скептични двуцилиндрови двигатели с мощност от 425 - 600 "кубчета" и мощност от 12 до 20 "коне". Само в "шестстотинте" мощност надхвърли двадесетте силни марки: до 22 к.с.

Италианският Fiat 600 понякога се нарича прототип ZAZ-965. Всъщност имаме само външния вид на фронта

Дори и да се има предвид, че Запорожец е с 30-160 кг по-трудно от повечето от неговите братя и сестри (с изключение на DAF), неговата сила първоначално е била над средното и след това - и доста рекордно. За всеки кон, той имаше 42 - 35 кг от общото тегло, а с появата на нов 30-мощен двигател, всеки Zaporizhzhya кон извлече само 32 кг. Дори и с първия, най-слабият двигател в ZAZ, той е третият четвърти резултат в групата, а с 30-те си остава безспорен лидер. Междувременно, в много партньори тази цифра е близо до 50 кг, а Citroen - до 67 килограма!

Германският модел на NSU Prinz е най-бързият микро-лимузина в края на 50-те години, но според много характеристики той губи от "гърба"

Съответно, не всеки състезател разработи максималната скорост от 90-100 км / ч, по-точно, докато "стотите" бяха ускорени само от NSU Prinz, други най-вече средно бяха 70-92 км / ч.
Също така, той не е имал проблем с "Печенето" и с тласък: въртящият момент от 5,3 кг го поставя на първото място в списъка на връстниците - "нападатели" и с голяма разлика, тъй като средната стойност "в отделението" е само 4,22 кг.

Ефективност на разходите

В мащаба на страната ZAZ-965 има славата на икономическа машина, въпреки че на общоевропейско ниво не е толкова ясно. Контрол на разхода на гориво 5.5 л / 100 км - от една страна, индикаторът е добър и за момента. От друга страна, някои съученици изядоха още по-малко: 4.3-5.3 л / 100 км. Но истинският "блясък", като Trabant (6,0 л / 100 км) и Lloyd (6,13 л / 100 км), повиши средната стойност в групата до 5,2 л / 100 км. От които "Запорожец" се отклони леко, но в неравностойно положение.

Холандският Daf 600 е по-масивен от ZAZ, но е по-малко компактен и не толкова динамичен, колкото Запорожец

средство

Всички тествани автомобили бяха навити по пътища с различно качество от 25 000 километра през 1959 г., което даде на тестовете на NAMI богата статистика за надеждността на тази дълготрайност. Натоварената част от всички чуждестранни автомобили е трудно да се носят такива товари. Вече на половината от този пробег имаше разбивки на напречните пружини при Fiat, загуба на еластичност на пружините, критично износване на кормилните съединения. До края на изпитанието никоя от чуждестранните автомобили не елиминира сериозни проблеми с локомотивите. В "шест стотни" износване не се ограничава до подробности за спирането - в доклада на тестери от 1959 г. се отбелязва, че тялото на "италианците" се деформира, така че ъглите на колелото.

Lloyd LP600 бе освободен от германската компания Borgward - спокойна, стегната и зашеметяваща

От своя страна, ZAZ-965 има висока пропускливост на селските пътища. Също така, той с по-висок комфорт се движеше по неравностите, с големи колела и напълно независимо надлъжно окачване. Но ние не би трябвало да го приписваме на конкретни предимства, защото са създадени чуждестранни автомобили за някои условия на работа и ЗАЗ - за други. По отношение на разкритите недостатъци на Запорожец, в сравнение с чуждестранните автомобили, те бяха открити само в голям списък на рутинна работа: пантите на окачването и волана поискаха често шприцявания.

Zaporozhets ZAZ-965, доставен на конвейера през 60-те години, остави славата на достъпния и непретенциозен транспорт

По този начин, според резултатите от тестовете през 1959 г., инженерите на NAMS са направили изводи за непригодността на някои схеми за дизайн на модерни автомобили по това време. В същото време дизайнът на "Запорожец", който се оказа по-успешен от решението "чуждестранни производители" и беше готов по това време за производство, получи ново одобрение.