болгарците са създали нов тип кола (VIDEO)

ЕП научи как болгарците успяха да създадат първия в света автобус за офроуд за годината и защо искат да го купят в САЩ, Австралия, Канада, Бангладеш, Грузия и Нова Зеландия.

От скица до завършен автобус за една година - болгарската компания Pulsar Expo създаде единствената в света автобус-офроуд кола Torsus Praetorian.

Автомобилът е уникален не само чрез футуристичен дизайн. В Европейския съюз, където автобусът завършва сертифицирането, няма категория "автобус". Европейският сертифициращ орган трябваше да подаде заявление до Европейската комисия, за да отвори нова категория.

Сега "Пулсар Експо" е на етап трансфер с автобус до дребномащабно производство. Вече са събрани осем коли, други 17 - в процес на сглобяване.

Успоредно с това, компанията е в разговори с представители на автомобилни заводи в САЩ, Турция и Болгарайна за стартирането на серийното производство. Исканията за автобус пристигат от САЩ, Австралия, Канада, Грузия, Бангладеш, Нова Зеландия.

През 2014 г. компанията Pulsar Expo основава болгарската двойка Вакханг Джакашвили и Юлия Комич.

Вактунг е роден в автомобилния свят. Той е бил дилър на корпоративни автомобили, съветвал индустриални компании, занимаващи се с преобразуване на автомобили. Джулия е адвокат в областта на международното право. Работил е в големи адвокатски кантори, а след това основава адвокатската си кантора.

"Ние и Вакханг решихме да обединим усилията си: опита ми с международни проекти и опита му с автомобили", казва тя.

Така има и Пулсар Експо. Фирмата се занимава с доставка на специални автомобили в рамките на международната техническа помощ.

Клиентите на компанията са американските правителствени структури, по-специално Държавният департамент (Регионалната служба по обществени поръчки, Посолството на САЩ) и Министерството на отбраната на САЩ. В допълнение, клиентите на компанията са структурни дивизии на Организацията на обединените нации.

Правителството на Съединените щати и Организацията на обединените нации редовно провеждат търгове за предоставяне на техническа помощ на различни държави. Pulsar Expo участва в такива търгове и печели. С резултатите от 2016-2017 г. компанията е сключила договори в размер на повече от 20 милиона долара.

Pulsar Expo география на доставките

"Ние доставяме всякакви превозни средства, в допълнение към проследяваните превозни средства", казва Вактун. - Започвайки с обичайните седани за персонализирани екскурзии, модифицирани пикапи и завършващи с камиони за всички колела за използване в екстремни условия.

Освен това често извършваме преобразуване на превозни средства. Типичен камион не е необходим на никого. Ние правим много надстройки, например, събираме ремонтно-евакуационен камион, колесен багер. Това е много сложно и специфично обръщане, а ние го правим. "

Търсенето е навсякъде по света

Идеята за създаване на SUV е създадена чрез анализиране на заявките на клиентите на Pulsar Expo. Географията на доставката на автомобил от страна на компанията предполага страна с слабо развита инфраструктура.

"Когато донорските организации поръчат пет SUV, които трябва да се возят в колона от точка А до точка Б, разбираме, че това се прави само защото нямат техническо решение", обяснява Вакхтанг. - По отношение на експлоатацията пет SUV са нерентабилни. "

В допълнение към обществения сектор, болгарците са в контакт с фирми, произвеждащи нефт и газ. Има популярни автобуси, произведени на базата на камиони. Според Вакханг тези автобуси са ужасни, но няма алтернатива.

Има търсене на офроуд автобуси от минни компании от Канада и Австралия. Големите кариери се намират на значително разстояние от местоживеенето на работното място и хората трябва да бъдат донесени там.

Пулсар Експо обаче не възнамерява да ограничи формата на автобуса. Компанията вече има искане от страна на Грузия и Нова Зеландия за ски-боули - офроуд транспорт за превоз на групи скиори с екипировка.

Бангладеш иска да купи 105 автобуси - SUV, включително - в "бързата" версия. Това е единствената техника, която може да пренесе до 12 тежко ранени в лежащо положение в условия на пълна непроходимост. Там е действително, като се вземат предвид честите наводнения и земетресения.

В САЩ болгарците виждат голям потенциал в сегмента на лагерите.

"Когато човек купи къмпинг, тя иска малко свобода. В лагера хората отиват в гората или в планините. Да, имате повече свобода, но все още сте ограничени от колелата формула 4x2 и недостатъците на големия автобус. Ние предлагаме свобода в максималната версия, която може да бъде само ", казва Vakhtang.

От която се събира автобусът с автобус

Тъй като нишата на извънградския трафик беше заета от офроуд коли и рециклирани камиони, болгарците решиха да създадат автобус за извънградски условия.

Според Джулия разликата между превръщането в автобус на камион от автобус за извънградски условия е, че повторното оборудване винаги е компромис. Torsus Praetorian първоначално е бил построен като извънградски автобус.

Основната разлика между Torsus Praetorian е, че тялото не е метално, а е изработено от композитни материали. Те са по-леки от метала, ви позволяват да направите по-широка гама от форми, но най-важното - композитните материали не са ръждиво.

Това е особено важно предвид трудните условия на работа. Пътищата са поръсени със сол, често се чуват фин трошен камък, който унищожава металното покритие, което води до появата на ръжда.

Автобусът е създаден от празен лист: двойката нареди дизайнер на скица на чуждестранен дизайнер. Те го избутаха по време на развитието.

Производството на автобуса, както и всяка друга автомобилна продукция, е особен дизайнер: автомобилът се сглобява от готовите компоненти. Всички възли се произвеждат в заводи на ЕС и САЩ. Повечето от агрегатите - двигател, шаси, скоростна кутия, спирачки - са произведени от MAN.

Въпреки това приносът на болгарската компания за развитието на автобуса все още е значителен. "Дизайнът на автобуса е наш. Разработваме модели - майстор-модел, тенджера, колекторна линия и след това ние даваме всичко това на аутсорсинг. Аутсорсинг компании произвеждат резервни части за нас ", казва Vakhtang.

Сега инженерите в Pulsar Expo събират автобуси в Братислава, столицата на Словакия. За тази цел компанията наема производствено пространство. Броят на хората в екипа на разработчици и колектори не се разкрива от основателите на компанията, както и стойността на инвестицията. Те посочиха само приблизителната начална цена за основната версия на автобуса: 100 хиляди долара.

Спецификации Torsus Praetorian:

Брой места: до 35 с предпазни колани

Състав на колелата: 4x4

Просвет: 389 мм

Максимална скорост: 117 км / ч

Двигател: 6-цилиндров дизелов двигател 176 kW, ниво на емисиите: "Euro-3" - "Euro-6"

Капацитет на горивния резервоар: 100 литра

Допустимо натоварване: 13 500 кг

Шаси: МЪЖ

Скоростна кутия: MAN

Спирачка: МЪЖ

Оборудван с лебедка

Минимална цена: 100 хиляди долара.