Уникален автомобил на Болгарайна: микробус "Старт" с пластмасово тяло (PHOTO)

На 18 декември 1963 г. във вестник "Правда" бе публикувана малка бележка за създаването на нов микробус "Старт" с тяло от фибростъкло, което до голяма степен преобърна идеята за възможността за използване на пластмаса в масовата автомобилна индустрия. Въпреки значителния принос за развитието на индустрията в СССР, проектът скоро беше забравен, така че историята на създаването на този миниван стана богата на слухове.

За да създаде микробус на Сърби, на експерименталния сайт беше създаден отдел за проектиране, където работата по проекта беше вряща. Двама от завършилите Института за автомобилни пътища "Харков" Y.M. Bally и BF Krutenko, който има опит в работата с органи от фибростъкло в разработването на състезателни автомобили HADI.

По време на работата екипът се сблъска с много проблеми, защото по същество беше създадена технологията за производство на стъклопластични тела. Но ентусиазмът на работниците, тяхното желание да се покажат не познава границите.

Първата от тези инициативи беше мащабна (1:10) макет на микробус, наречен "Старт". Над неговия външен вид работи художник-дизайнер Ю.И. Андрос. Когато беше договорен окончателният проект на "Старт" с всички членове на екипа и ръководството на регионалния комитет на партията, те започнаха да правят макет на макет в пълен размер. След това, над оформлението започна да се издига контра-форма, която от вътрешната страна взе всички очертания. Впоследствие в тази противоположна форма отвътре и направен от микробуси.

За по-голяма здравина на проекта "Старт" се използват закрепените части, фиксирани с фибростъкло: с тяхна помощ вратата, подът и заваръчната рамка на основата са закрепени към тялото. На рамковите мостове и двигателя от GAZ-21.

Първият ван "Ивеко" с череша е вариант на туриста: в кабината имаше три дивана (две по протежение на тялото и един напречен в края на кабината), шкафче за чинии, капакът на двигателя беше използван като маса и беше монтиран в багажника оригинално умивалник.

"Старт" бе събран в Сарбей за месец и половина преди края на 1963 г. Фабриката бърза да стигне до заседанието на Борда на Държавния комитет за автомобилни и селскостопански машини на СССР, където дизайнерите предложиха лидерите на местните партийни органи. Колегията беше посветена на въпросите за индустриалното приложение на пластмасови маси и трябваше да чуе докладите на директорите на много фабрики за употребата на пластмаси в автомобилната и тракторската индустрии.

Поради това трябваше да се направят много корекции на дизайна на автомобила по време на процеса на сглобяване, който се провеждаше през деня и през нощта. В резултат на това в средата на декември "Старт", успешно преодолял разстоянието от почти 1000 километра, пристигна в Москва, където през седмицата предизвика истински възмущение сред обществеността, имаше време да "светне", а в централната телевизия в програмата "Време" и в "Правда" в Кремъл. В допълнение, този микробус е изложен през декември 1963 г. в Авиационната академия на СССР и е показан от МС Хрушчов, който беше доволен от колата. Така че "Старт" и нейните създатели получи популярност на целия съюз.

Източник: mmr.net.ua