Необходимо ли е да загрявате двигателя през студения сезон

Повечето експерти припомнят, че старите коли трябва да се затоплят. На свой ред модерните автомобили са толерантни към понижаването на температурите - от 80-те години насам повечето от автомобилите започнаха да бъдат оборудвани с инжектори, които могат независимо да определят желаното съотношение на горивото и въздуха.

Производителите на автомобили в книгата за техническа експлоатация често показват, че монтираният в автомобила двигател не е необходимо да се нагрява. Според тях тази процедура е безсмислена консумация на гориво и в много страни работата на двигателя е продължила на празен ход, особено в жилищни квартали, е напълно забранена, тъй като може дори да доведе до глоби. Оказва се, че не е необходимо затоплянето на автомобила? Не, всичко не е толкова просто и в рамките на тази статия предлагаме да размислим защо двигателят трябва да бъде затоплен и какво ще се случи, ако това не е направено преди пътуването.

Възможни проблеми при работа с незагрял двигател
Техническите ръководства, издадени от производителя, не винаги съдържат съответна информация за района, в който се използва машината. В света се продават много чужди коли, но техническата литература с тях не винаги е адаптирана към реалностите на нашата страна. Без да загрява двигателя преди пътуването, водачът рискува да постави колкото е възможно по-голяма нужда от големи ремонти на двигателя. Нека разгледаме подробно защо е необходимо да затопли двигателя преди пътуването.

Температура на двигателното масло
Всеки шофьор знае как да смени маслото своевременно, но не всеки разбира как действа смазочното масло в двигателя. Когато двигателят работи, маслото "протича" по него, като кръв върху човешкото тяло. Когато двигателят спре, маслото падне в таблата и остава само малък маслен филм върху елементите на двигателя. Колкото по-дълго е стартираният двигател, толкова по-малък е този филм, толкова по-опасно е да пътувате без затопляне на двигателя.

През топлия сезон, след старта на двигателя, моторното масло премина през каналите и започна да работи, отнеха около 30 секунди. Следователно, през първите 30 секунди след стартиране на двигателя да отиде на пътуване не може дори през лятото. През зимата ситуацията е сложна, тъй като по време на престой маслото става дебело поради ниската температура и отнема допълнително време за завършване на смазочния кръг и навлизане в работната температура.

Филтър за работно масло
Ако стартирате движението на автомобила на двигател, който не е загрят, има висок риск от повреда на масления свиващ пръстен и натиск на пръстените на буталните рампи. Както знаете, пръстените се монтират в двигателя, за да се премахне излишното масло и да се създаде компресия. Когато работите върху тях, има сериозни товари, защото се търкат по стените на цилиндрите.

Много шофьори забелязаха, че след няколко секунди след стартирането на двигателя, той работи при високи обороти, които след известно време са изпуснати. Той е свързан с хода на цилиндрите на двигателя. При нагряването на цилиндрите, като всеки метал, се разширява до няколко микрона, поради което се освобождава от компресията на пръстена. В същото време двигателят започва да се размазва по-ефективно.

Неизправност на масления сензор
Проблемът за съвременните автомобили е провалът на маслените сензори, когато работите върху неотопляем двигател. Пластмасовите измервателни уреди под натиска на плътно масло са повредени, ако започнете движението, и автомобилът започва да сигнализира за липсата на смазочна течност в палета. Този проблем се отнася за машини, в които се инсталират маслени сензори в пластмасов корпус. Ако елементът е направен предимно от метал, не може да се наблюдава неизправност.

Как да затопля колата през зимата и лятото
Отоплението на двигателя е необходимо за правилната работа и е трудно да се спори с него. В зависимост от температурата на атмосферния въздух може да има различно време за загряване на двигателя:

- под -30 ° С. Необходимо е да загреете двигателя от 10 до 15 минути, така че маслото на двигателя да се "загрее" до работната температура;

- от -10 ° C до -30 ° C. Можете да ограничите двигателя да се загрее за 7-10 минути;

- от + 10 ° C до -10 ° C. Достатъчно загряване на автомобила за 4-7 минути;

- над + 10 ° C. Необходимо е да се загрее не повече от 1-3 минути, така че маслото на двигателя да се разпръсне на двигателя и да достигне работната температура.

В чужди държави, където се произвеждат повечето чуждестранни автомобили и за които се изготвят инструкции, температурата рядко спада под -10 ° С. Ето защо производителите не препоръчват да се загрее двигателят преди пътуването, като се отбелязва, че той е на няколко минути от работата на двигателя, за да може маслото да се разпръсне и е възможно да се започне движение.