Как да се предпазите от закупуване на нискокачествено гориво?

Увеличеното количество оловни добавки, добавки, етилов алкохол, нафталин или ацетон са основните характеристики на лошото качество на горивото. Това гориво не отговаря на стандартите и регулаторния химически състав на запалимо вещество.

Използването на подобно бензин или дизелово гориво означава да подложите колата си на възможни щети. Най-често това гориво може да се излее на бензиностанции, но разбира се има и изключения. Какво трябва да знаете, за да разпознаете бензина с лошо качество и впоследствие да предотвратите разрушаването на автомобила?

Предотвратяване и откриване на симптоми на тревожност

За съжаление, не е възможно точно да се определи спазването на стандартите на петролните продукти, продавани с битови или визуални методи. За да се определи точно качеството на горивото, ще е необходимо да се извърши тестване в лабораторни условия, което отнема много време и допълнителни средства. От методите, които са най-достъпни за водача, съществуват два ефективни начина за проверка на качеството на бензина:

 • използването на детектори за битови масла (помага за откриване на значителни отклонения в химичния състав.);
 • Проверка на паспорта за качество на горивото, което потвърждава доставката на лицензирано гориво на бензиностанция. От всички бензиностанции се изисква да имат и да предоставят този паспорт на всеки водач при поискване.

Но в повечето случаи вече е възможно да се определи нискокачествено гориво след факта, когато то вече е заредено с гориво. Характерни черти на бензина с лошо качество са следните симптоми на поведението на автомобила:

 • разходите се увеличават бързо;
 • намаляване на мощността, време на ускорение;
 • автомобилни сергии или трудно да се започне;
 • прекъсвания на двигателя или удари;
 • се появява многоцветна змия.

Последици за колата

Последиците от такова зареждане се усещат след определено време, когато разбърканата консистенция запълва горивната линия. Отклоненията в работата ще бъдат забележими след 10-15 километра след напускане на бензиностанцията. Ако двигателят не се стартира, стои и "задушава", тогава дизеловото гориво или бензинът се разрежда силно с вода и допълнителни примеси. Загубата на енергия и характерният "удар на пръстите" показват намалено октаново число.

В повечето случаи прекомерните спестявания или небрежност водят до нежелани последици под формата на принудително почистване на тръбопроводи и компоненти на подсистемата на горивата, както и преждевременна замяна на консумативи. Може дори да се наложи да се извърши основен ремонт на автомобила.

Мерки за безопасност

За да не се превърнете в жертва на фалшифициране, първо трябва да изпълните няколко основни предпазни мерки:

 • пълни гориво, разположени като "евро";
 • да използват услугите на доказани бензиностанции;
 • използвайте сайтове за автоматично търсене, за да получите информация за качеството на бензиностанциите;
 • съхранява чек на касата.

От всички бензиностанции се изисква да издадат ваучер за пари в брой - документно доказателство за покупка, което ще е необходимо в случай на рекламация на бензиностанция. Ако горивото е подложено на подновяване и има възможност да се върнете за зареждане с гориво, то при връщане трябва да се свържете с ръководството на горещата линия, да подадете писмена жалба и да поискате обезщетение за щети. Опитен автомобилен адвокат ще ви помогне да се справите с правната страна на проблема.

Статията е подготвена от услугата CARTAUA специално за сайта Your Machine . CARTAUA е услуга за търсене на бензиностанции, бензиностанции, монтаж на гуми, автомивки на картата на Болгарайна.