Какво ще се случи, ако в движение включите вратата на багажника (VIDEO)

Този въпрос рано или късно идва на ум почти всеки шофьор. Но да организираме подобен тест за неговата кола, почти никой не се осмелява, пише ВАШАТА МАШИНА . Какво всъщност ще се случи, ако "хванете задната част" в момента, в който колата се движи напред в пълен ход?

Да включим "задното задвижване" по време на движението напред, теоретично възможно на всяка машина - това с "машината", която е с "механика". Но следните събития ще бъдат напълно различни. Нека започнем с INC.

При някои съвременни механични кутии разположението на лоста на една от по-високите зъбни колела и "задна скорост" е разположено до него и е възможно случайно да превключите, както се казва, не там. Въпреки че трябва да се отбележи, че при повечето съвременни интегрални схеми, за да включите обратната страна, трябва да махнете ключалката - като правило, за да направите това, трябва да извадите специален "пръстен" на лостовете на КП. Това означава, че случайното включване е изключено тук. Но има и предавания, в които няма нищо подобно - само автомобилът разчита на предпазливостта на шофьора.

По един или друг начин, но да се включи "назад удар" на кола с "механика", която върви напред, теоретично е възможно. На практика, когато се опитате да направите това, от дълбочината на колата отзвучава страховита пукнатина и гърпа, а лостът KP се издърпва от ръката, стремящ се към неутрална позиция. Това е съвсем разбираемо: включително и задната със скорост, ние се опитваме да включим две скоростни кутии, които се въртят в различни посоки. На този етап от опита най-любопитните фрустрации прекъсват експеримента. Но всъщност, при наличието на изключителна физическа сила от водача, "голи" гуми и по-скоро износени зъби в зъбците на КП "улавят гърба" в движение, все още е възможно.

В този случай задвижващите колела веднага започват да се въртят в обратната посока. На автомобил за задвижване на задните колела бързо ще спре със спиране на автомобила, а при предното задвижване - незабавна и пълна загуба на работа, с всички последствия. Ако в същото време воланът е поне леко завъртян от праволинейно положение настрани, колата ще започне отново и ще завърти устройството - докато продължава да се движи напред. По принцип по пътя е по-добре да не се опитвате да направите следното.

Как се случва на практика и колко пъти можете да повторите такъв "трик" поглед към видеото:

В случай на автоматично KP всичко ще се случи напълно различно. Селекторът може да се премества в положение "R", докато шофира с всякаква скорост. Вярно е, че при някои модели автомобили няма да е възможно да направите това - електрониката ще блокира подобно движение на селектора AKP. Но за мнозина - няма проблем. И, странно, нищо няма да се случи с колата - тя ще продължи да върви напред със същата скорост. "Безупречният" автомобил, вграден в електронните мозъци, просто блокира командата "шофьор" на командата на водача. По този начин превръщането на джойстика на автоматичната скоростна кутия в положение "R", докато се движи напред, ще включи само бялата фенерче за обратната светлина в задните фарове и в камерата за задно виждане - разбира се. При обратното движение колата с "автоматичен" наистина ще превключи само при пълно спиране и натиснат спирачен педал.