8 навици за шофиране, които убиват колата и опустошават портфейла

Ако винаги държите ръцете и краката си върху скоростната кутия и педалите, колата ще се разпадне по-често.

С нарастващия опит във всеки шофьор има редица навици, които не винаги са добри. Освен това, колкото по-опитен е шофьорът, толкова по-трудно е да се отървеш от тях.

1. Затегнете ръчката на лоста за скоростите

Много от тях имат навика да слагат ръката си върху скоростния лост, сякаш това е стойка. Това не трябва да се прави поне защото волана трябва да се държи с две ръце. От такова незначително, но постоянно натоварване в кутията, синхронизаторите с предавки се смесват, което влошава превключването на предавките.

2. Зареждайте гориво само когато резервоарът е почти празен

Когато машината не работи, механичните примеси се натрупват в резервоара за гориво и на дъното се появява утайка. Тази мръсотия попада в горивната помпа, причинявайки повреда и филтри. През зимата е необходимо да се оставят минимум половин дървен материал, за да се избегне образуването на големи количества кондензат. Водата в резервоара през зимата може да доведе до деформация и други проблеми.

3. Често забавяйте

Наблюдавайте разстоянието и движете се със скоростта на потока - нещо, което се преподава в училищата за шофьори. Но ако непрекъснато забавяте ненужно, бъдете готови да подменяте редовно спирачните накладки и дисковете. За да се избегне неприятна ситуация на пътя, е необходимо да се смени своевременно спирачните маркучи и да се контролира нивото на спирачната течност.

4. Игнорирайте неестествените звуци

Лек шум, необичайни шумове - сигнал за някаква неизправност. Много водачи пренебрегват такива признаци и в резултат на това колата се оказва нещо неприятно в неподходящо време. Ако устройството произвежда звуци, които са неестествени за него, трябва да имате диагноза, за да решите проблема.

5. Не използвайте ръчни спирачки

Ако поставите автомобил с автоматична скоростна кутия по склоновете, целият товар пада върху изходящия вал на скоростната кутия. За да успеете да паркирате на склона, задръжте педала на педала, след това преместете кутията в режим на паркиране, повдигнете дръжката и бавно освободете педала на спирачката.

6. Извличайте високи обороти на ненагряван двигател

Повечето съвременни двигатели не трябва да се затоплят. Но имайте предвид, че докато стрелката не се издига до работната температура, не можете да изстискате повече от 2 000 завъртания. При минусови температури можете да изчакате 1-2 минути след като стартирате колата и започнете движението.

7. Дръжте крак здраво по склоновете

Много от тях винаги държат крака си на педала на спирачката, докато се движат надолу, за да бъдат готови за спиране във всеки един момент. Това води до прегряване на спирачната система и износване на спирачни накладки и дискове. Вместо това трябва да превключите на по-ниска предавка, така че двигателят да е спрян.

8. Не инспектирайте автомобила преди и след пътуването

Нов чип крадци - да отворите кола с монета. Те вкарват монета в дръжката на вратата от страната на пътника, защото шофьорите рядко привличат внимание, когато са сами. По-късно, когато затваряте колата, ключовата верига ще работи, но централната ключалка няма да бъде блокирана и колата остава отворена. Бъдете внимателни и внимателни.