5 факти за зимни гуми, които трябва да знаете

Тръни или велкро, защо дизайнът на протектора е важен, как производителите на гуми работят с автомобилни компании и други въпроси, преди да купят нов комплект зимни гуми.

Подготовката за зимния период е много важен момент, който изисква водачът да предприеме правилния подход и внимание към детайлите. Изключително важно е да се подготви автомобилът по такъв начин, че да не създава проблеми в продължение на няколко месеца на работа при трудни пътни условия с температура и реагенти на асфалта.

Snowdrifts, лед и сняг - стандартният комплект, който трябва да се изправи пред шофьорите през зимата. Освен това през този период са важни не само уменията за управление на автомобила, но и висококачественият каучук.

Дизайнът на протектора е първият критерий

В големите магазини за гуми, продавачите предлагат няколко варианта със същия размер - като правило купувачите избират преди всичко на цена, но често обръщат внимание и на защитника. Това е дизайнът на протектора - най-важният параметър, който трябва да можете правилно да оцените, когато купувате нов комплект.

Например, протекторът на някои модели има насочен симетричен модел. Благодарение на използването на блока "2 в 1" шаблонът на протектора стана по-гъст - той позволи да се оптимизира разпределението на шпайкове. Сега те образуват 28 линии вместо 20. Това решение значително подобрява свързващите свойства на лед и сняг.

Освен това, върху блоковете на протектора се прилагат много малки 3D форми: те се намират под различни ъгли, за да осигурят по-добра маневреност на хлъзгавата повърхност.

Какво да изберем: шпайкове или велкро

През есента и началото на зимата поддръжката на гумите продължава вечното противоречие относно каучука, който да изберем: кадифе или велкро. Преди всичко трябва да си спомните за условията, при които ще се експлоатира колата. Ако става въпрос за снежни покрити пътеки, тогава най-добрите гуми за това ще се справят с това. Ако шофьорът планира да се движи главно на големия град, тогава е по-добре да обърне внимание на велкрото.

Нюанси на каучукова смес

Голямото влияние върху характеристиките на зимните гуми дава и състава на каучуковата смес. При някои гуми, сместа съдържа силициев диоксид, за да поддържа еластичността на гумата при тежки студове, но запазва способността да държи гръбнака в отворите. Освен това, микробитната технология се използва като част от протектора на новите модели - микрочастиците от ореховата черупка осигуряват допълнително захващане на хлъзгава повърхност.

Производителите на гуми работят с автомобилни компании

Производството на гуми е достигнало ново ниво - компаниите активно си сътрудничат с автомобилните марки. Основната задача на тези взаимодействия е максималното адаптиране на гумите към техническите характеристики на дадена кола. Марките отчитат теглото на машината, размера на спирачните дискове, вида на задвижването и мотора, за да се получи най-оптималният модел и размер на гумите.

Тестовете се извършват както по време на разработването на каучук, така и след освобождаването му - това ви позволява да събирате експертни мнения и да анализирате информацията за по-нататъшно подобряване на гумите.

Каучукът е по-важен от електрониката

Без електронен асистент - стабилизационната система или ABS, не може да намали колкото е възможно по-рано спирачната дистанция, тъй като съвременните зимни гуми с минимално износване. Но все пак е важно да промените начина на шофиране през зимата: избягвайте рязкото възстановяване, ускоряване и спиране, увеличете разстоянието и внимателно размислете предварително за всяка маневра.