Трябва да нагрявам двигателя през зимата

Повечето експерти припомнят, че старите коли трябва да се затоплят. На свой ред модерните автомобили са толерантни към понижаването на температурата - от 80-те години насам повечето от автомобилите са били снабдени с инжектори, които могат независимо да определят желаното съотношение на горивото и въздуха, съобщава Bg.Media .

Производителите на автомобили в книгата за техническа експлоатация често показват, че монтираният в автомобила двигател не е необходимо да се нагрява. Според тях тази процедура е безсмислена консумация на гориво и в много страни свободното движение на двигателя, особено в жилищни квартали, е напълно забранено, тъй като може дори да доведе до глоби. Оказва се, че затоплянето на двигателя не е необходимо? Не, всичко не е толкова просто и в статията предлагаме да помислим защо двигателят трябва да се затопли и какво ще стане, ако това не стане преди пътуването.

Възможни проблеми при работа с незагрял двигател

В света се продават много чужди коли, но техническата литература с тях не винаги е адаптирана към реалностите на нашата страна. Без нагряване на двигателя преди пътуването, водачът рискува да доведе до нужда от основен ремонт на двигателя. Нека разгледаме подробно защо е необходимо да затопли двигателя преди пътуването.

Температура на двигателното масло

Всеки шофьор трябва да знае, че този флуид трябва да се промени навреме, но не всеки разбира как функционира елементът "смазочен материал" в двигателя. По време на двигателя смазочният материал "протича" по него, сякаш е кръв върху човешкото тяло. Когато двигателят спре, маслото се оттича в таблата и остава само малък маслен филм върху елементите на двигателя. Колкото по-дълго е стартираният двигател, толкова по-малък е този филм, толкова по-опасно е да пътувате без затопляне на двигателя.

В топлия сезон, отнема около 30 секунди, за да може двигателното масло да започне след стартиране на двигателя чрез каналите и да започне работата си. Следователно, през първите 30 секунди след стартиране на двигателя да отиде на пътуване не може дори през лятото. През зимата ситуацията е сложна, защото по време на празен ход греста става дебела поради ниската температура и отнема допълнително време, за да премине през целия кръг и да влезе в работната температура.

Филтър за работно масло

Ако стартирате автомобила на двигател, който не е загрят, има голям риск от повреда на пръстените, разположени на буталните рампи. Както знаете, пръстените се монтират в двигателя, за да се премахне излишното масло и да се създаде компресия. Когато работите върху тях, има сериозни товари, защото се търкат по стените на цилиндрите.

Много шофьори забелязаха, че за няколко секунди след стартирането на двигателя работи при високи обороти, които след известно време се понижават. Той е свързан с хода на цилиндрите на двигателя. При нагряването на цилиндрите, като всеки метал, се разширява до няколко микрона. В същото време двигателят започва да се размазва по-ефективно.

Неизправност на масления сензор

Проблемът за съвременните автомобили е повредата на маслените сензори при работата на неотопляем двигател. Пластмасовите датчици под налягане на тежко гуми са повредени, ако автомобилът започне да се движи и автомобилът започва да сигнализира за липсата на смазочна течност в палета. Този проблем е свързан с машини, в които се инсталират сензори в пластмасов корпус. Ако елементът е направен предимно от метал, не може да се наблюдава неизправност.

Как да затопля колата през зимата и лятото

Отоплението на двигателя е необходимо за правилната работа и е трудно да се спори с него. В зависимост от температурата на околния въздух времето за загряване на двигателя може да варира:

- под -30 ° С. Необходимо е да загреете двигателя от 10 до 15 минути, така че маслото на двигателя да се "загрее" до работната температура;

- от -10 ° C до -30 ° C. Можете да ограничите двигателя да се загрее за 7-10 минути;

- от + 10 ° C до -10 ° C. Достатъчно загряване на автомобила за 4-7 минути;

- над + 10 ° C. Необходимо е да се загрее не повече от 1-3 минути, така че маслото на двигателя да се разпръсне на двигателя и да достигне работната температура.