Нуждаете се от промяна на петрола в АКТБ?

Много специалисти и обикновени шофьори са убедени, че не е необходимо масло в автоматичната трансмисия. Други са убедени, че тази процедура трябва да се извършва по същия начин, както при двигателя. Колко верни са тези изявления? Ще се опитаме да отговорим на този въпрос колкото е възможно повече.

Какво казва производителят?

Ако внимателно прегледате документацията за работата на автомобила, може да се установи, че маслото "машина" не се нуждае от смяна. Производителят се позовава на факта, че течността ATF се излива през целия период на експлоатация на автомобила.

При този период разберете различни стойности на пробега. В Европа е убеден, че автомобилът може да трае между 125 и 145 хиляди километра. Освен това, има експлоатационен живот, изразен в години, който варира от 3 до 5 години.

Производителят, разбира се, е прав. Свойствата на трансмисионното масло от този тип са достатъчни за доста дълго време на работа на автомобила. Най-важното е, че да отговарят на всички стандарти на обслужване и машината не се чувства тежко натоварване. Но какво да правите след тези 125 хиляди километра?

Как е наистина

Някога сте сменили маслото в пункта за проверка? Ако не, тогава ще го съобщим от името на лицето, което многократно е извършило такава процедура. Обикновено след тази процедура не настъпват забележими промени. По правило шофьорите са забелязали влошаване на работата на контролния пункт.

Според правилата на петрола е необходимо да се променят на всеки 40 хиляди километра, когато става дума за механиката. ПСРП е напълно различен принцип. Маслото в кутията се препоръчва да се променя на всеки 60 000 километра. Освен това замяната не трябва да бъде пълна, за да не "убива" кутията. Част от маслото се слива, приблизително наполовина, и на него се излива нов.

Що се отнася до "автоматиците", които минаха около 120 хиляди километра, то тук е необходимо да внимавате и преди замяната да е най-добре да извършите големи ремонти. След това завършете подмяната. Ако няма такава възможност, е възможно маслото да се смени на малки порции на малки интервали от 100-200 километра.

Какъв е цветът на петрола?

Обикновено маслото се слива с кафяво. Това означава, че контролната точка е мръсна. Историята на произхода му може да бъде всяка, но в този случай е необходимо напълно да се смени течността, но без изплакване.

Друг важен момент е миризмата. Как да различаваме лошото масло в предаването? С мирис За това пробата се слива и ако има миризма на газ в нея - маслото се подлага на термично действие. Такъв е случаят, ако автомобилът е натиснат или издърпан от колата твърде дълго. Тази течност определено трябва да се промени.

Това е всичко, което трябва да знаете за подмяната на маслото в автоматична скоростна кутия. Както можете да видите, няма нищо сложно в това и такава заместваща единица няма да навреди. Пожелаваме Ви успех по пътищата!