Какво ще се случи, ако дизеловото гориво бъде заменено с бензин

Каква е разликата?

Както горивото, така и двигателите, предназначени за работа с определен тип гориво - имат основни различия.

При дестилация на масло при различни температури се получават фракции, които след допълнителна обработка се превръщат в:
- бензин
- Газообразна
- Дизел
- Гориво

По този начин бензинът и дизеловото гориво се различават както по отношение на химичния състав, така и по отношение на горивните характеристики: те имат различно съдържание на различни примеси, различен вискозитет, плътност и температура на запалване.

Двигателите с вътрешно горене и за двата вида гориво също са различни: в бензиновия двигател сместа за гориво се подава в бутилки, които се запалват с електрическа искра. Основната разлика на дизеловия двигател (заедно с теглото на другите разлики) е, че нагряването и запалването на горивната и въздушната смес произтичат от компресията вътре в цилиндъра.

Дизелово гориво вместо бензин

При бензиновия двигател налягането, при което входящата смес на въздух и въздух влиза в цилиндрите, е много по-малко, отколкото е необходимо за изгарянето на дизелово гориво. Ето защо, докато горивната система не остави малко бензин - процесът на изгаряне ще се промени драматично: дизеловото гориво няма да бъде напълно изгорено, ще има голямо количество въглерод.

Ударът от дизелово гориво в горивната линия на бензинов автомобил ще доведе до тяхното затваряне. Голяма е вероятността дизеловото гориво да изтече в картера през цилиндрите - т.е., моторното масло ще стане неработещо.
И когато останалата част от бензина ще бъде използвана - двигателят ще слезе.

В резултат на това:

- Изплакване и ремонт на двигателя, най-малко - цилиндър-бутална система,
- промиване и ремонт на горивната система, инжектори,
- Смяна на горивния филтър,
- Смяна на маслото

Между другото, струва си да се отбележи, че карбураторите са по-лоялни към дизеловите двигатели, отколкото инжекторите.

Бензин вместо дизелово гориво

Бензинът има много по-малка смазност (и частите на горивната техника са смазани с масла, които са част от дизеловото гориво), друга топлопроводимост, друг начин на изгаряне.

Дизеловият двигател ще работи с необичайно гориво за малко по-дълго от бензина. Но последствията могат да бъдат много по-сериозни: лошото смазване и други температури на горене ще доведат до прегряване на двигателя и дори може да причинят разрушаването му. В резултат (ако, разбира се, двигателят трябва да бъде възстановен) - ще трябва да замени половината от детайлите.

Какво да направите веднага

След изливането на необичайно гориво превозно средство, горивото остава същото в горивната линия. Ето защо, заливът на бензиностанцията за зареждане с гориво, можете да карате бензин с малко разстояние, по време на който двигателят ще бъде повреден, понякога непоправим.
Същото важи и за дизелов двигател с бензин в електроенергийната система, като единствената разлика е, че дизеловият двигател вероятно ще продължи да работи, докато няма критично прегряване или изключване.

Поради това, погрешно в етапа на зареждане с гориво - в никакъв случай не може да стартира двигателя - това ще спести както двигателя, така и горивната система. По-добре е да се обадите на камиона за теглене или да вземете кола до бензиностанция на тегленето, която ще излее гориво и ще измие резервоара за газ. Изплакването на резервоара за газ е особено важно за една бензинова кола, а дизеловият двигател е по-лоялен към незначителни бензинови остатъци.

Какво следва?

Разходите за ремонт директно зависят от щетите, причинени на двигателя: от минималната (която ще доведе до измиване на резервоара и горивната система) и преди подмяната на двигателя.

Обикновено комплексът от произведения се свежда до следното:

- източване на горивото и измиване на резервоара за газ,
- измиване на горивни линии,
- Смяна на горивния филтър,
- изплакващи дюзи, замяна на запалителни свещи,
- Смяна на масления филтър и масления филтър.

Не всичко е толкова страшно

Дизеловото гориво в бензиновата кола - катастрофа за двигателя, но с "дизел" - малко по-лесно. Факт е, че ако дизеловият двигател осигурява необходимото смазване (например да се добави масло в резервоара) - той за известно време без много загуба може да работи върху бензин. Разбира се, след такава процедура трябва да се измие горивото.

И за някои дизелови автомобили в студено време дори съветва в резервоара да добави бензин. Количеството добавен бензин зависи от температурата на околната среда и може да бъде до 5% и дори до 25% от общия обем.

резултат

Ако пълният резервоар е пълен с "не толкова" гориво - не стартирайте двигателя! Ако двигателят не стартира - всичко може да се извърши само чрез измиване на резервоара и горивната система.

Бензиновият двигател не може да работи с гориво с добавка на дизелово гориво. Следователно, няма смисъл да се добавя газ към резервоара на шията в резервоара.
Дизеловият двигател, напротив, може да работи с гориво с добавка на бензин (за предпочитане не повече от 5%). Ето защо, ако в резервоара малко се изсипва бензин - той може да се разрежда с дизелово гориво и няма да бъде твърде критичен за неговата ефективност.