Пет смъртоносни грешки при смяна на маслото на двигателя

Изглежда, че замяната на двигателното масло вече е казана толкова много, че нито да се прибавя, нито да се изважда. Въпреки това, все още има собственици на автомобили, които не знаят за този или този нюанс на тази операция.

Основният проблем, който "се сблъсква" най-много, не е особено опитен в технологията на собствениците на автомобили - условията за подмяна на нефт. Най-често те се доверяват на производителя на автомобили, който определя честотата на тази операция в ръководството за експлоатация. Трябва да се разбере, че тези препоръки обикновено са написани на базата на данните, получени по време на тестовете за изпитване на масла от марката, чиито мениджъри са успели да се договорят за доставката на конвейер за самосглобяване на своите продукти. Автомобилният собственик може да попълните и двигателя и всяка друга марка със съответната спецификация на маслото.

Ако производителят на автомобили препоръча да смените маслото на двигателя веднъж на 15 000 километра (а понякога и на 20 000 километра), не вярвайте, ако не искате да "удряте" двигателя. Сменете маслото (и филтъра!) Най-малко веднъж на 10 000 километра километра и ще бъдете щастливи.

Някои експерти казват, че ако колата не пътува, промяната на маслото трябва да се основава не на километража на автомобила, а само веднъж годишно. Те са мотивирани от факта, че машината стои дълго време, течността се окислява и губи свойствата си едновременно. Според тази логика, когато колата не е на мястото си, маслото от контакт с атмосферния въздух е нещо защитено.

Можете да приемете тази точка само ако вярвате в магически и зли духове. Всъщност, маслото е точно толкова окислено, когато се качвате редовно. От изложеното по-горе следва едно заключение: ако искате да смените моторното масло ежегодно, дори при нулев пробег - промяна, по-лошо, отколкото то няма да бъде точно.

Не е тайна, че много модерни единици са склонни да "ядат петрол". Производителите на автомобили вземат предвид това обстоятелство, но гарантират, че всичко е предвидено: между ATV, нивото на двигателното масло не трябва да пада под маркера "min" на сондата. Всъщност, ако не сте безразлични към съдбата на двигателя си, в никакъв случай не е необходимо да донесе случая до известния "мин". Въпреки това, тъй като двигателят може по една или друга причина "да яде" малко повече масло, отколкото беше изчислено от дизайнерите. В същото време ще има "глад", което, разбира се, много бързо не може дори да доведе до основен ремонт на двигателя или неговия пълен провал.

Между другото, проверка на маслото. Гледайте колко остава в двигателя не е необходимо, когато колата стоеше в двора за деня. Ако в този случай неговото ниво съответства на минималния знак на сондата, това не означава, че все още е възможно да се вози. Представете си какво се случва, когато двигателят стартира.

Проверете дали нивото на маслото все още трябва да е на горещия двигател - след 10-15 минути след изключването му. С тази част от маслото все още не е време да се отцедим в картера и получаваме по-точна картина на сегашното ниво на нефт.

Какво да направите, когато установите, че нивото на маслото е спаднало до критична стойност? Повечето собственици на автомобили са убедени, че е възможно да добавите към двигателя само маслото от една и съща компания и марка, която е в двигателя. Съвършено е, разбира се. Но ако в ръка или в най-близкия автомобилен магазин няма такъв вид масло, можете да го използвате и други. Основното е, че има същия вискозитет.