5 малко известни планирани работи, без които колата няма да продължи дълго

Повечето собственици на автомобили, докато обслужват колата си, сляпо вярват, че операциите, посочени в програмата за технически инспекции, са повече от достатъчни за безпроблемната работа на автомобила. Това обаче не е вярно.

За МОТ, например, маслото обикновено се променя в двигателя. И това, което е там с течност в скоростната кутия на механиката, като правило, не се интересува. Особено, ако производителят твърди, че CP не изисква поддръжка.

В периода след гаранцията, състоянието на нефт в INC, "работи", "вариатори" и "автомати", като цяло, почти никой, включително собствениците на автомобили, не се интересува. Тя може бавно, неусетно да избяга през някакъв печат. Или в "кутията" ще се натрупват твърде много износвания. Обикновено състоянието на течността в КР се споменава само когато целият възел излиза от експлоатация и вече изисква сериозен ремонт. И най-често това би могло да бъде избегнато и да се замени маслото навреме.

Диагностиката на спирачната система често се игнорира от собствениците на автомобили. Вниманието към него обикновено се изчерпва от подмяната на подложките, а от време на време зависи, ако не и живота и здравето на водача и пътниците, тогава безопасността на бронята и тялото - най-малкото. Следователно, той трябва периодично да се проверява и обслужва, ако е необходимо. Най-простата проверка е "бавната" спирачка на пода с умерена скорост. На изоставено място на изоставен път ускоряваме до 70-80 км / ч и натискаме педала на спирачките докрай. Ако колата не шофира по едно и също време, не "хвърля" гърба и интензивността на забавянето не предизвиква въпроси - всичко е наред.

Ако нещо е нащрек - трябва да отидете на службата, за да разберете.

За периодичната проверка на нивото на спирачната течност в резервоара и периодичната му подмяна почти забравят всички собственици на автомобили. Въпреки че почти всички автоексперти постоянно говорят за това.

Но проверявайте от време на време нивото на течността в резервоара за водно кормилно управление не е съвет. Ако не следвате нивото на течността, можете да запалите изтичането й. Всъщност това е широко разпространено явление при модели, при които в системата се използват алуминиеви тръби. Цветни метални корозионни реактиви, течността започва да тече и всичко свършва в скъп ремонт на помпата хидро-усилвател.

Все още е силно препоръчително да се наблюдава и да се поддържа в ред, тъй като това е антикорозионно покритие на дъното на автомобила и вентилационните отвори на вратата. За да инспектира колата отдолу, тя трябва да бъде повдигната, а това е допълнително "движение", което повечето собственици не могат. В същото време, неочакваните драскотини на дъното се превръщат в епицентър на ръждата, ако те не са покрити своевременно с антикорозивен dasg. На свой ред, вратата ръжда от средата, ако се намокрит.