5 редки коли, които трудно се купуват днес

В момента е най-трудно да се намерят модификации на автомобили, пуснати в СССР за специални услуги или за износ. След отмяната автомобилите за специални услуги бяха продадени на работниците на тези структури, а след това отидоха под ръка. Експортните машини също се връщаха на територията на СССР. Има много съобщения за продажбата на автомобили за реекспорт, но gazeta.ua е автомобилът на ТОП-5 в СССР, който сега е много труден за закупуване.

ВАЗ-21019. Този модел е създаден за специални услуги. Двигателят от само 1.3 литра е развил мощност от 120 конски сили. Това се постига благодарение на роторния двигател. Той имаше доста малък ресурс, но не беше важен за разузнавателните служби на СССР. Извън колата не се различава от обикновената стотинка, така че 21019 е идеален за конспирация. Също така, в пътната полиция е използвана ротационна "пени". Максимална скорост - 180 км / ч.

ГАЗ-24-24. Това е още едно "догонване" за специалните услуги. Волга също прилича на база ГАЗ-24. На специалната версия GAZ инсталира сервоуправление, друга скоростна кутия с тристепенна автоматична трансмисия и електроцентрала, подобна на ГАЗ-13 "Чайка" - алуминиев V-образен 8-цилиндров двигател ZMZ-2424 с работен обем 5530 cm3, с капацитет 195 с. Колата, като много по-лека "пени", ускори до 180 км / ч.

Volga M24D Break. Опция "Волга", която е направена в Белгия. Scaldia-Volga SA е съвместна съветско-белгийска компания, създадена за продажбата, обслужването и дребното сглобяване на съветски леки автомобили в страните от Бенелюкс. Компанията е регулирала производството на автомобили ГАЗ с дизелови двигатели. Сега е трудно да се купи оригинален Scaldia с дизелов двигател.

ГАЗ-14 "Чайка" е съветски представител на голям клас ръчно сглобяване. Те са направени от 1977 до 1988 година. Общо 1,1 хил. Автомобила от този модел бяха пуснати в експлоатация. "Четиринадесет" е много по-трудно да се намери от ГАЗ 13 "Чайка". Има хора, които успяват да намерят двигатели от ГАЗ 13, за да ги поставят на Волга и да направят "улов".

ГАЗ 21 "Волга" е първият брой. На "Волга" от първата серия веднага има пет-звездна звезда и три хоризонтални хромирани пръти. Моделът с тази рядка радиаторна решетка беше пуснат само за две години - от 1956 до 1958 година. Този модел дори инсталира автоматична скоростна кутия, но поради трудната ситуация в страната не е имало квалифицирано обслужване за такава иновация, така че завода произвежда само 700 автомобила с "автоматична машина".