Защо затоплянето на колата през зимата е безсмислено: съвети за водачите

Много шофьори на автомобили се затоплят през зимата, навивайки мотора дълго преди да тръгнат по пътя. И ако колата е оборудвана с дистанционно стартер, тогава водачът просто спокойно очаква у дома, докато автомобилът му се затопли , пише tyachivnews.in.ua .

Хората смятат, че по този начин автомобилът се затопля до температура, която е най-добра за студено шофиране. Но експертите твърдят, че съвременните автомобили не трябва да се стартират предварително. Това е една от вредните зимни навици, от които трябва да се отървете.

Според специалисти в автомобилната индустрия, затоплянето на нови автомобили през зимата не е повече от 30 секунди, защото те са по-бързи в движение

Защо двигателите не се нуждаят от загряване?

Първо, при замръзване средно 12% увеличава разхода на гориво. Второ, през зимата колата наистина се затопля много по-дълго.

Предварително е необходимо само да се загреят старите автомобили, които работят на карбуратора.Ако не се направи, карбураторът не загрява до желаната температура, което определя необходимата смес от въздух и гориво, а двигателят ще стане зелен.

Въпреки това, през 1980-1990 години, карбуратори са заменени от инжектори, които изискват смес от гориво и въздух се определя от използването на специални сензори. Инжекционният двигател не се нуждае от загряване, защото сензорите контролират сместа и се регулират до желаната температура. Ето защо, съвременните двигатели не се нуждаят от празен ход.

Освен това двигателят на празен ход на двигателя причинява значителни щети на околната среда, по-специално поради прекомерния разход на гориво и емисиите на парникови газове. Според учените, празен ход на двигателя дава 1,6% от всички емисии на парникови газове в Съединените щати. За сравнение, това е два пъти повече от общите емисии на стоманодобивната промишленост.

Канадското министерство на природните ресурси проведе експеримент, охлажда три автомобила до -18 ° C и след това пътуваше до всяко от тях на определено разстояние. Някои автомобили признават експеримента за 5 минути и около 10 минути.

Експериментът показа, че колкото по-дълго нагряваме автомобила, толкова повече газ изразходваме напразно, толкова по-голям е обемът на двигателя, толкова по-голям е разходът на гориво, когато се нагрява на празен ход.