Намерен е единственият запазен ЛуАЗ в тялото на микробус

LuAZ-969F е напълно възстановен и сега изглежда напълно нов.

Уникалното копие на съветския ван ЛуАЗ е намерено и ремонтирано от ентусиасти. Дизайн бюро Смирнова успя да намери и възстанови уникален ван ЛуАЗ 969В "Волин", който е оцелял в едно копие, пише ТМ .

Експериментални образци на вагони ЛуАЗ са създадени в Луцк през 1967 година. Автомобилите имаха задвижване само на предните колела и се считат за първите серийни автомобили с предно задвижване на домакинството.

Рядкото представяне в каросерията на вагона е предназначено за превоз на до 400 кг товари по пътищата с асфалтово покритие. По същество, LuAZ подготвя конкурент за известния "пай" - колата ИЖ "Москвич". ЛуАЗ обаче никога не е получавал ван от Луганск.

Въпреки това, за известно време товар "Luazik" е бил използван в съветската търговия за доставка на различни стоки. В началото на 70-те години заводът произвежда около 7 000 Луза-969V с предно задвижване, от които не повече от 3000 са с версия от метален корпус.

Под капака на LuAZ е инсталиран четирицилиндров двигател с обем 887 кубически сантиметра. Двигателят е развил мощност от само 33 конски сили, но това е достатъчно, за да ускори автомобил с тегло от 820 кг до 75 км / ч.