болгарският автомобилен производител изготвя технологични новости

В предприятията на концерна Etalon сега работят по въвеждането на двигатели на екологичния стандарт Euro 6, разработването на електрически автобуси и дизайн на трамвай.

Това се докладва от Вашата MACHINE с позоваване на Националния индустриален портал .

"Продължаваме да работим в автобусите си въз основа на екологичния стандарт" Евро 6 ". Нашите планове за завършване на сертифицирането възможно най-скоро вече са станали в нашата страна. Получаването на сертификат за европейските страни се забавя, очакваме да бъде получено през февруари ... Мисля, че през второто тримесечие на 2019 г. продажбите ще започнат на европейския пазар. Вече подписахме споразумение с полски, чешки и словашки компании, които са готови да закупят нашите автомобили, ”каза Владимир Бутко.

Според него цената на автобуса "Стандарт" на стандарта Евро 6 е около 107,5 хиляди евро, докато подобен автобус на европейското производство струва около 150 хиляди евро.

"Aistra" A122.10 - това е вече вторият автобус на големия клас, който се развива и развива в корпорация "Еталон". През 2010 г. корпорацията въведе 10.7-метровия полу-под-градски автобус BAZ-A111.10 "Лайка". През осемте години обаче корпорацията успя да произвежда и продава само около десет автобуса от този модел.

Валери Купцов, вицепрезидент на корпорацията Еталон, също разказа за плановете за стартиране на тролейбус с автономен ход от около 30 километра през 2019 година. В допълнение, плановете на корпорацията да започне производството на електрически автобуси. Възможно е електрическите автобуси да бъдат произведени в сътрудничество с китайската компания Shanghai Aowei Technology Development Co., Ltd, чиито представители са посетили Черниговския автомобилен завод на корпорацията Etalon през лятото на тази година. На базата на тялото на 12-метров нископодов автобус на централата се планира също така да се разработи 15-метров автобус и тролейбус, както и съчленен 18-метров модел.

„Сега произвеждаме тролейбуси. Следващата стъпка е количка с резервен автономен ход. Мисля, че ще се появи през първата половина на 2019 година. Следващата стъпка е електрическият автобус. Започнахме преговори преди 2 години. Веднага след като има сериозно търсене на пазара - ние ще бъдем готови за това ", - каза Валери Kuptsov.

В допълнение към производството на автобуси, тролейбуси и електрически автобуси, Etalon Corporation през 2019 г. планира да направи своя дебют в производството на трамваи.

Като цяло, корпорацията Etalon сега включва 21 предприятия, включително два завода за сглобяване на автомобили (в Бориспол и Чернигов), завод за карданни валове "болгарски кардан" и завод Chernihiv. Корпорацията „Еталон“ разполага със собствени изследователски и развойни звена, разположени в Лвов. Това е дъщерно дружество на Научно-изследователския институт за автомобилно инженерство ООД Чернигов Автозавод. Екип от висококвалифицирани инженери се занимава с проектиране на ново автомобилно оборудване и електротранспорт.