Данък върху автомобилите с километраж: болгарците ще трябва да плащат десетки хиляди лея а

Правителството реши да въведе данък върху употребявани автомобили, по-стари от 5 години.

В нашата страна повечето шофьори отиват на употребявани автомобили и следователно новата такса ще се отрази на мнозинството, съобщава politeka .

Сега много шофьори, които се вози на нови автомобили струва от 396 000 до 1 милион UAH. плащат данък от 25 000 UAH годишно.

Сега правителството иска да получи данък от всеки тип превозно средство. Уведомлението за плащане ще бъде получено от гражданите на мястото на регистрация на собственика на колата.

Как ще се изчисли сумата на данъка?

Изчислете сумата за кола, по-стара от пет години, според формулата: Rate = основна скорост x фактор на двигателя x коефициент на възраст x екологичен коефициент.

Например, ако една кола е бензин, а след това основната ставка е 200 UAH, ако дизеловият двигател е 300 UAH. Коефициентът на двигателя е обемът на двигателя, разделен на 1000 кубически сантиметра. Коефициентът на възраст е възрастта на колата минус пет.

Екологичният коефициент съответства на екологичните стандарти на Евро-2 и под-4; Евро 3 - 3; Евро 4 - 2; Евро 5 - 1.5; Евро 6 и повече - 1.

По-рано бе съобщено, че парите за митническо оформяне на колата ще бъдат изпратени в пенсионен фонд. В стените на Върховния съвет дойде с използването на пари за собствениците на автомобили на евро-метра.

Това заяви ръководителят на Комисията по данъчно облагане и митническа политика Нина Южанина. Според нея всички граждани ще бъдат вдъхновени да изчистят автомобилите, а именно, че средствата за митническо оформяне на автомобили, внесени от 1 януари 2015 г., ще бъдат напълно изпратени - и 2018, 2019 - на пенсионен фонд.