Властите искат да трансплантират хората до екологичен транспорт до 2050 г.

Министрите на транспорта и екологията на страните-членки на ЕС одобриха неофициална среща в Австрия по декларацията на Гърция, в която се заявява желанието за създаване на пълна безвъглеродна транспортна система на територията на ЕС до 2050 г.

Това бе обявено по време на съвместна пресконференция в Грац от министъра по екология на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз Елизабет Кестингер, съобщи кореспондентът на "Болгаринформ" .

"Създаването на пълна декарбонизирана транспортна система в Европа до 2050 г. е целта на Декларацията" Грация ", каза тя.

Австрийският министър отбеляза, че настоящата среща в този формат се проведе за първи път и това е много важно, тъй като проблемите с околната среда, защитата на климата може да бъде решена само като се вземе предвид транспортната политика.

Според нея, през декември Декларацията за благодат ще бъде представена на официалната среща на Съвета на ЕС.

Документът, изготвен от австрийското председателство, призовава държавите-членки и Европейската комисия да увеличат усилията си за ускоряване на прилагането на мерки за "чиста мобилност", за да подобрят здравето и качеството на живот на европейските граждани.

Според документа европейските климатични цели до 2030 г. и дългосрочната визия за 2050 г. в рамките на Парижкото споразумение за климата могат да бъдат постигнати "само чрез политически мерки и координация на структурите за финансиране и подкрепа".

Елизабет Кестингер, заедно с австрийския министър на транспорта Норберт Гофър, също подчертаха значението на преминаването към екологични коли и автомобили без емисии, както и върху развитието на алтернативни горива. "Цифризация, последователни инвестиции в развитието на инфраструктурата на обществения транспорт, по-екологосъобразна логистика на товарите, мобилно управление, достъпни мобилни услуги и социално справедлива мобилност и аспекти на сигурността на безопасността на транспорта трябва да се обединят, за да се създаде напълно интегрирана транспортна система".