Безпилотен училищен автобус ще започне скоро (видео)

В града Ранчо Бабкок (Флорида, САЩ) започват да тестват безпилотен училищен автобус.

Проектът се изпълнява в експериментално селище, изградено от нулата през 2017 г. и с цел тестване на иновативни технологии, "свързани" изключително със слънчеви централи, съобщават Днешните доклади.

Автобусът EZ10 е разработен от френската компания Easymule. Той е оборудван с лазерни далекомери и многобройни камери, монтирани в целия периметър. Предната и задната част на автобуса са едни и същи, така че, пристигайки на дестинацията, той може, без да се обръща назад, като въжен лифт, да се върне.

Безпилотното превозно средство, предназначено за 12 пътници, ще пътува по маршрут между училището и домовете на учениците. Автобусът ще се движи в офлайн режим, но инженерът по сигурността ще присъства в кабината.

Устройството може да ускорява до 48 километра в час, но заради безопасността му скоростта е ограничена до 13 километра в час.

Според местната транспортна компания Transdev, включена в проекта, в бъдеще маршрутът на училищните дрони ще бъде разширен и ще ви позволи да го поръчате чрез мобилно приложение.

"Ние даваме на студентите не само удобен начин за придвижване, но и възможност да видим невероятната сила на науката, технологиите, инженерството и математиката, които помагат на този автобус да работи безопасно и ефективно", каза изпълнителният вицепрезидент по бизнес развитие и иновации в Трансдев Дик Александър ,