В Болгарайна, наказанието за щети на автомобили може да бъде засилено

Върховната Рада на Болгарайна ще обмисли промени в Наказателния кодекс, които предлагат да се увеличи отговорността за кражба на имущество и отвличане на автомобили. Това заяви депутатът Антон Герашченко в коментар на RBC-Болгарайна .

Според него законопроект № 8184 трябва да установи отговорност за вредите за автомобила или жилището с използването на електронно устройство. В края на краищата, наказателният кодекс в момента не притежава квалификацията на такава сложност на престъпление.

"Факт е, че има сложна сложност в разбиването на колата. В един случай, когато колата е отворена, а вторият използва специални електронни устройства. В момента те не са дефинирани законно в нашата страна: какво е това? При залавянето на човек, който е направил измамата на автомобила с този електронен скенер, това не се взема под внимание като криминално престъпно деяние, летаргично използване на електронни системи. Ето защо, ние въвеждаме концепцията за електронни системи в законодателството, въведе нова квалификационна характеристика ", - каза Герашченко.

Според него приемането на изменения в Наказателния кодекс ще позволи на следователите и прокурорите да установят отговорност за престъпления. Така, според проектозакон № 8184 за незаконно притежание на превозно средство, все още се налагат санкции, ограничения на свобода за срок от 3 до 5 години или лишаване от свобода за същия срок. Ако използвате електронно устройство, ще бъде наказание за разбойници или крадец на имущество и автомобили, предложени за укрепване.

"Незаконното притежание на превозно средство с помощта на електронно устройство за скрита намеса в работата на техническите системи за сигурност се наказва с лишаване от свобода за срок от 5 до 8 години, със или без конфискация на имущество", се казва в законопроекта.