За болгарските шофьори има и друг данък върху автомобилите

Той ще трябва да бъде изплатен на всички собственици на превозни средства, произведени преди повече от 5 години.

Транспортен данък - плащане в размер на 25 000 лея а, която трябва да се изплаща ежегодно на собствениците на автомобили. Въпреки това, сега се отнася само за "елитни" автомобили под 5-годишна възраст със средна пазарна стойност над 1,396,126 UAH.

Собствениците на останалите автомобили и камиони, автобусите в момента не са задължени да плащат транспортни такси, но това може да се промени. Предложението за облагане на употребявани автомобили е налице в измененията на законопроекта номер 8487, който е създаден за промяна на правилата за внос на моторни превозни средства. Въпреки това, както виждаме, в допълнение към идеите за намаляване на данъчния натиск, предложението за създаване на нов данък беше изместено там с изменения.

Какви превозни средства предлагат данък върху транспорта?

Накратко - всичко. Това означава, че автобусите, камионите и автомобилите, както и мотоциклетите, са изминали повече от 5 пълни календарни години от датата на производство. Автомобилите "елитни" автомобили ще бъдат облагани с реална "стара" схема.

Също така текстът на изменението съдържа следната информация: "временно до 2024 г. да не начислява такса за превоз по ТК, по-стара от 5 години, чиято първа регистрация е била преди 1 януари 2019 г.".

Източник: AUTO.RIA.com