Съветът ще разгледа законопроект, който ще "кара шофьорите до ъгъла"

Ако Върховната Рада прие Бил. № 7286, която ще задължава водача да удави кола, да напусне автомобила и да прехвърли ченгето надясно по искане на патрула, това няма да доведе до никакви положителни промени, а само ще създаде повече конфликтни ситуации по пътя. Това се посочва в коментарите на сайта "Днес" Вадим Володарски.

Според експерта законопроектът, който вече е представен в парламента, ще ограничи до голяма степен шофьорите и най-вероятно ще развърже ръцете на някои полицаи, които не винаги се държат професионално.

"Първо, тезата звучи, че водачът, по искане на полицията, трябва да удави двигателя и да извади ключа от ключалката на запалването. Звучи като умно, но в действителност това ще доведе до прекъсване на видеорекордера и водачът просто няма да може да заснеме възможните незаконни действия на полицейския служител, който може да бъде. Както знаем, повечето регистратори са изключени, когато захранването е изключено. На второ място, ако разгледаме изискването да се измъкнем от колата, тогава шофьорът може да бъде заложник на крава ", - казва Volodarsky.

Активистът по правата на човека също се противопостави на факта, че водачът прехвърли документите в ръцете на полицейски служители. Адвокатът си спомня как полицейските служители на КАТ са взели правилните шофьори, а след това са ги изнудвали и са поискали подкупи.

"Отдавна сме били, че ако документите бяха в ръцете на служител на КАТ, това доведе до факта, че водачът зависеше от него. Имаше случаи, когато тези документи бяха взети и казах, че не ми предавахте нищо. Съществува риск дори и днес подобни ситуации да се повтарят. Полицаите могат да намерят основание да не дават права на собствениците. Трябва да имаме случаи на неправомерно поведение на полицията и това ще представлява сериозен проблем за шофьорите ", продължава авторът.

Ако разгледаме този законопроект по отношение на сигурността на полицията, тогава експертът не е сигурен, че благодарение на подобна иновация, ще бъде гарантирано за тях.

"Що се отнася до думите на" ръката на колелото "... Ние всички трябва да разберем, че ако някой е извършил нещо незаконно и иска да избяга, той все пак ще се опита да направи това. И тези норми няма да имат никаква стойност за него ", - добавя експертът.

Според него този законопроект ще вкара в ъгъла само законоустановени шофьори, които ще бъдат в по-неблагоприятна ситуация. Както казва Володарски, не е необходимо да копирате САЩ, а да вземете предвид болгарските реалности, както и общите тенденции в други страни.

"Не ни харесва САЩ. Нямаме толкова много оръжия, които да принуждават хората да държат ръцете си на волана. Според мен това ще доведе само до пътни конфликти и може да предизвика незаконно поведение на ченгетата. Също така, в много хора, така да се каже, нервите не са в най-добро състояние. И ако се възползвате от опита на други страни, например, в Естония документи в ръцете на водачите - това е архаизъм. Полицията проверява наличието на документи, използвайки електронна система ", казва авторът.

Но, въпреки всички тези недостатъци, активистът по правата на човека е склонен да вярва, че това е абсолютно безполезно, според него сметката може да бъде приета.

"Трудно е да се каже досега. Но има шансове, "- казва Володарски.