болгарски шофьори може да направи живота много по-лесен

Народните депутати започнаха да улесняват живота на шофьорите и да добавят полицейска работа. В новата законопроект, регистрирана в Съвета, се предлага да се лиши правилния и технически паспорт у дома, а идентификацията на водача трябва да се извършва от електронната система

Депутатите регистрираха законопроекта №9105, който предлага да се премахне необходимостта водачите да носят със себе си шофьорска книжка, технически паспорт и застраховка, съобщава сайтът на Съвета.

Законопроектът беше представен на 19 септември на Съвета на 15 депутати. Промените налагат въвеждането на електронна система за идентификация на водач без шофьорска книжка.

Водачът ще е достатъчно да посочи ясно фамилното име, името, годината на раждане и / или идентификационния код, номера на застрахователната полица. Полицията ще разбере самостоятелно в електронната база данни дали водачът има необходимите разрешителни.

Законопроектът предвижда изменения в Кодекса на Болгарайна за административни нарушения и Закона на Болгарайна "за пътния трафик".

Депутатите предлагат изменения на част 1 от чл. 126, чл. 256, 265-1, 267 от Кодекса на Болгарайна за административни нарушения. Те премахват задължението за представяне на шофьорска книжка и възможността да лишат водача от лиценза от полицейски служители.

Промените в Закона на Болгарайна "за пътния трафик" са насочени към използването на бази данни, които са на разположение на полицията за идентифициране на водача.

Опростяването няма да засегне водачите на военни превозни средства, чужденци и лица без гражданство. Когато пътувате в чужбина, болгарските граждани също ще имат нужда от хартиени или пластмасови документи.

Спомнете си, че днес болгарската полиция напомни на автомобилистите, че от 1 октомври на селските пътища да включат дневните светлини или фаровете за къси светлини. Това правило действа от октомври до май и има за цел да намали пътнотранспортните произшествия.

Източник: Rakurs