От 1 октомври полицията ще има нова причина за глоби

От 1 октомври страничните пътища трябва да включват дневни светлини или фарове за къси светлини. Това правило действа от октомври до май и има за цел да намали пътнотранспортните произшествия

От 1 октомври до 1 май шофьорите на болгарските пътища трябва да включат дневни светлини или къси светлини, съобщиха от пресслужбата на Националната полиция.

Такова е изискването на параграф 9.8 от Правилника за движението по пътищата. Тя е задължителна за изпълнение и има за цел да повиши безопасността по пътищата в затъмнени участъци на пътя в светли и тъмни времена на деня. Работните фарове увеличават видимостта на автомобила за пешеходците и другите участници в движението.

Нарушаването на тази норма на правилата води до налагане на глоба от 425 UAH.

Преди това се съобщава, че в началото на септември членовете на парламентарната комисия по поддържане на правоприлагащите дейности преразгледаха и препоръчаха приемането на законодателни промени, които предложиха да се увеличи глобата за водачи без предпазни колани и мотоциклети. Депутатите предлагат да се увеличи глобата от 51 UAH до 850 UAH и са убедени, че значителна санкция ще принуди шофьорите да се придържат към DAP, което от своя страна ще намали нивото на смъртност и пътни травми.