Защо Върховната Рада не прегледаше законопроекти за "Евробанките"?

Законопроектите за нови правила за внос на автомобили в Болгарайна на евро-метровете не са готови за второ четене, тяхното разглеждане във Върховната Рада ще се състои не по-рано от началото на ноември. Това заяви ръководителят на парламентарната комисия по данъчна политика Нина Южанина.

Според нея, законопроекти №8487 и №8488 преди второто четене напълно или нула до нула или тяхната концепция се промени.

"Като се има предвид изменения на второ четене сега в комитета няма смисъл", - каза тя.

Южахани заяви, че законопроектът за изменение на акцизите е представен на 91 изменения. Повечето от тях се отнасят до промяна на формулата.

"Повечето от измененията се отнасят до промяната на коефициента на възраст, или замяната му с коефициент на екология или коефициентите на намаление е точно на фактора възраст. По отношение на базовите ставки: базовите ставки от 50 и 75 евро на хиляда кубически сантиметра не подлежат на никакви специални промени ", каза тя, добавяйки, че има корекции въз основа на обема на двигателя - прогнозира растежа им два пъти след 3 хиляди кубически сантиметра.

Според ръководителя на профилния комитет повечето от измененията и предложенията се отнасят до факта, че акцизът ще бъде намален до 200-300 евро.

"Това не са точно сумите, предложени от законопроекта на първо четене", каза тя.

"Най-лошото е, че всички изменения се отнасят до премахването на мерките за контрол и заграждения, които ние планирахме да въведем след процедурата за митническо оформяне на колата и след изчистване на бъдещето да изчисти колата според новите правила. Това предполага, че сметките за второто четене са изцяло или нулеви до нула или концепцията им се променя. И следователно да обмислят изменения на второ четене сега в комитета няма смисъл ", - подчерта тя.

Южанина отбеляза, че МФ трябва да направи нови изчисления по всички предложения и да го представи на комисията.

"Така че вчера членовете на комисията взеха решение, че изпращаме едно писмо до всички министерства ... за коя възможност можем да подкрепим", добави тя.

На въпрос дали има диалог с протестиращите собственици на автомобили по евро-метровете под кабинета, Южайнина отбелязва, че са внесени и изменения от активисти.

- Направиха си работата. Сега работата на комисията не зависи от тях ", - каза тя.

"Мисля, че в най-добрия случай, ако всички министерства имат време да реагират, следващата пленарна седмица ще бъде разглеждането на комисията", каза тя, като отбеляза, че в този случай разглеждане в залата може да се проведе в началото на ноември.

Нека си припомним, че на първо четене законопроектите за новите правила за внос в Болгарайна на автомобили с евро-метра, които парламентът прие в началото на юли.

Проектозакон №8477 предлага да се установят основните акцизни ставки за нова кола с бензинов двигател от 1000 кубични метра. cm в размер на 50 евро на брой и дизелово гориво - 75 евро. Определянето на акцизния данък за всеки лек пътнически автомобил ще бъде направено чрез прилагане на коефициенти към тези основни лихвени проценти. Коефициентите ще бъдат повлияни от обема на двигателя и възрастта на автомобила.

Проектът на Закон № 8488 налага глоби за нарушаване на срока на пребиваване на кола на "Евробанк" в транзитен режим.

Източник: autonews.ua