Двата дневни "плочки" се предлагат много по-често, отколкото с болгарски регистрационни номера. Колко популярно е това? Може би всичко е в цената? Или има ли нещо друго, което прави тези коли популярни сред "Euroblowers"?

Цените за Opel Vectra B "на плочите" започват от $ 1,000, докато Volkswagen Golf IV е малко по-скъпо - от $ 1,300. Но ако говорим за копия в прилично състояние, тогава цените са практически еднакви - около 2000-2505 долара.

тяло

Част от корозионната устойчивост на тялото на голфа е много по-силна от неговия настоящ посетител. Разбира се, при някои машини се появява корозия. Най-често той поврежда ставите на предните крила и прагове, арки на задните колела и долните части на вратата.


Но в сравнение с вектора, голфът практически не ръждясва. Много Opel Vectra B са толкова изядени от корозията, че е трудно дори да ги повдигнете с джак или асансьор. В много корозия Vectra B се скита толкова много, че дори поразителните елементи на тялото - повредени стъкла на предните амортисьори оказват влияние върху колапса. Работата с машини с такива повреди вече не е безопасна.

мотори

Голямото мнозинство от Volkswagen Golf IV "на колички" се предлага в Болгарайна с 1.9-литрови дизелови двигатели. Те бяха няколко модификации и бяха много различни конструктивно. Подробности за техните силни и слаби страни можете да намерите тук .


Opel Vectra B е оборудван с дизелово гориво от 1,7 до 2,2 литра. Някои от тези единици бяха много надеждни и все още работят без никаква намеса.

трансмисия

И двата автомобила имат подобен проблем - дизелови двигатели с механична скоростна кутия, често оборудвани с маховици, които обслужват 100-150 хиляди километра. Замяната им е доста скъпо събитие.

Но при предаването Vectra B има и друга слабост - случаят на диференциала. При висок пробег, това изисква скъп ремонт или дори по-скъпи замяна. В Golf IV подобни проблеми с механични кутии се появяват много по-рядко.


Същите проблеми в автоматичните кутии - изтичането на масло през маслените уплътнения и уплътненията води до спад на нивото на маслото и последващо повреда на автоматичната скоростна кутия. Ако беше спазена тежестта на "машината", най-вероятно няма да има проблеми с него.

медальон

Дори на болгарски пътища, окачването на Golf IV се оказа много добро. Същото може да се каже и за Vectra B. Огромен избор от неоригинални резервни части ви позволява да избирате между цената и качеството на консумативите. Задното окачване на двата автомобила изисква по-малко поддръжка.

Единственото осезаемо предимство на голфа - по-стабилни местни извори. Пресяването на голф игрищата е много по-малко от претегленото във времето Vectra.

електричество

Диагностиката на всички електронни системи за голф е възможна с помощта на "дантела" струва $ 30-40 и всеки лаптоп. При Vectra ситуацията е малко по-сложна, но проблемите с електричеството във Вектра се срещат по-рядко и предвид разпространението на тази кола те могат да разрешат почти всеки автомодел.

Препоръки

При липса на корозионно увреждане на тялото, Vectra може да се състезава с голф на практика на равни начала. Но всъщност, открийте Vectra с цялото, без шумолене тяло, не е толкова просто. В Голф няма прекалено успешни двигатели, но като цяло законодателният орган в класната стая изглежда по-добре. Във всеки случай, изборът на автомобил като този трябва първо да се съсредоточи върху неговото състояние, тъй като инвестирането в ремонт и възстановяване на автомобили по ударите не е най-добрата инвестиция.

Източник: Auto 24