болгарски сън: колко струва да запазите електрическа кола

Всеки шофьор може да намали разходите за гориво или да язди малко по-малко безплатно. Вече, цената на един литър бензин А-95 достига 32 UAH. Средно, 100 км ще струва над 200 UAH. Ако се движите с електрическа кола, за преодоляване на същото разстояние ще трябва да платите само 20-25 UAH. И ако таксувате на обществени станции, можете дори да яздите безплатно.

Много болгарци вече са се възползвали от тази възможност. Само през 2018 г., според Министерството на вътрешните работи, броят на регистрираните електрически автомобили се е увеличил 1,5 пъти (до 3798 единици). Повечето от тях са Nissan Leaf.

OBOZREVATEL разговаря със собственика на автомобил с електродвигател и разбра колко можете да спестите и какво трябва да знаете, когато купувате "зелена" кола.

Няма бензин, емисии и шум

Франция, Обединеното кралство, Китай, Индия и десетки други държави обявиха своето намерение да се откажат напълно от продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене (ICEs). След 10-20 години електрическите автомобили най-накрая могат да "спечелят" своя предшественик - кола с ICE.

Болгарайна не изостава от новите "зелени" тенденции. Страната е сред първите 10 в броя на електрическите автомобили.

През деветте месеца на тази година техният брой е нараснал с близо 3,8 хил. Основното предимство на тези автомобили е спестяването на бензин. Средно една кола с ICE "пада" до 6 литра на 100 километра (в зависимост от капацитета на двигателя и скоростта, цифрите могат да варират значително). Например, ако пътуват 30 км на ден (за работа и у дома), а след това за един месец ще трябва да плащат около 1.3-1.5 хиляди UAH за бензин само.

На електрически автомобил, при същите условия, за един месец ще трябва да даде само 132 UAH за електричество. Продължава да се зарежда на слоя обезпокоителен - стойте поне 3 часа, за да "запълни" стотина километра бягане, наистина само за тези, които живеят / работят в непосредствена близост и имат много търпение.

"Обикновено зареждам кола у дома в нощен курс, получавам 100 километра в движение за цената на чаша кафе. Ако желаете, можете да използвате безплатни обществени станции - тогава цената на бягането като цяло ще бъде нула ", - казва Глебец.

Тарифа за електроенергия за двузонен брояч през нощта - 90 копейки. за kWh. От обикновен домашен електрически контакт автомобилът ще бъде зареден до 7-8 часа. През това време можете да прекарвате не повече от 28 kW * h ток. Една такса от Nissan Leaf може да бъде достатъчна за около 120 км (в зависимост от условията и сезона).

Референция: Nissan Leaf

Колко струва? От 10 хиляди долара

Максимална скорост: 145 км / ч

Колко може да се презареди за шофиране на 100 км: у дома (до 3 кВт) - 7-8 часа, при зареждане Ниво 2 (6,6 кВт) - 3 часа, на бързия (Chademo) - 30 минути

Колко могат да работят с едно зареждане: около 120 км

Колко е пълна такса: 22.1 UAH (у дома), 0 UAH (на обществената станция)

Спестявания: до 200 UAH на 100 км

"Новата батерия има номинален капацитет. С течение на времето се наблюдава разграждане и капацитетът непрекъснато намалява. Звучи ужасно, но това не е причина за страх - всъщност, само няколко процента годишно. Няколко години по-късно деградацията се забавя. В САЩ батерията Leaf получава гаранция от 8 години или 160 000 км. Тя ще работи до 10 или повече години. Ясно е, че със загубата на капацитет ще има момент, когато няма да има пробег ", - казва Александър Glebets.

Така че на всеки 10 години в колата ще трябва да смени батерията. Тази процедура ще струва почти $ 3 000. През това време обаче можете да спестите разходи за поддръжка и поддръжка: в двигателя, свещите, скоростните кутии, ремъците, изпускателната система няма масло. И още - на гориво. Важно е да си купите кола, която работи в добро състояние и внимателно да я използвате - тогава почти няма да изисква инвестиции.