Германците са описали плюсовете и минусите на купуването на дизелови автомобили

В Германия, както и в някои други европейски страни, се налагат строги ограничения за дизеловите автомобили. В централните региони на Щутгарт и Майнц вече е забранено влизането на повечето дизелови автомобили. Трябва ли да купя такива коли? Какви са предимствата и недостатъците на това? Отговорите на тези въпроси бяха дадени от експертите на списание AUTO BILD.

Кога и как дизеловите автомобили паднаха в неприятности?

Всичко започна през 2015 г., когато американското правителство научи, че загрижеността на VW с помощта на специален софтуер е скрила истинското ниво на емисиите на дизеловите автоекични вещества. В действителност цифрите са значително по-високи, отколкото се твърди от немския автомобилен гигант. Това струваше на VW милиарди долари, а дизелът получи лоша репутация. Имаше проблеми с дизеловите двигатели и други производители като Daimler.

Забрана на дизеловите автомобили

В Германия дизеловите автомобили започнаха да бъдат забранени. В Хамбург например през май 2018 г. движението на стари дизелови двигатели (до Евро-5 включително) беше забранено на две особено мръсни улици. В Щутгарт подобна забрана за стандарта Евро 4 ще бъде въведена от 1 януари 2019 г. Във Франкфурт през следващата година са точно забранени автомобили с дизелови двигатели на стандарта Euro 4 и евентуално стандарта Euro 5.

Каква е позицията на германските политици?

През есента на 2018 г. германските власти се съгласиха с германските производители на автомобили за компромис по отношение на дизеловия спор. Планирано е превръщането на дизеловите автомобили от стандарта Euro 5 на Евро 6. Страните все още не са се съгласили кой ще плати за това. Цената за преоборудване на един дизелов автомобил се оценява на 3 000 евро. "Фолксваген" се съгласява да заплати 80% от цената на конвертирането на автомобил (2 400 евро). Освен това производителите на автомобили трябва да дават пари за закупуване на нова дизелова кола.

Може ли бензин Евро-5 да избяга от забраната?

Може би, но само ако е преустроен на Евро 6. Когато стартира в Германия, модернизацията на такива коли не е известна. Това може да бъде през 2019 г., макар и по-реалистично - 2020 г. Като цяло няколко милиона автомобила трябва да бъдат модернизирани на германския пазар. Лошото е, че след модернизирането на дизелов автомобил, разходът на гориво ще се увеличи и производителността ще намалее.

Какви са предимствата и недостатъците на собствениците на автомобили в Германия?

Дизелът е по-евтин от бензина. Въпреки това, немските шофьори на дизелови автомобили трябва да плащат високи данъци. Те зависят от годината на издаване на автомобила и от екологичния стандарт.

Какви са ползите от дизела за бензин?

"Дизеловите двигатели харчат 15-20% по-малко гориво, отколкото бензиновите двигатели. Въпреки това популярните дизелови кросоувъри и SUV тежат повече от бензинови версии. Освен това, модерните бензинови двигатели са по-ефективни от преди (защото се използват заедно с електрически мотор, като хибридна мощност).

Цени и отстъпки при закупуване на автомобил

Германия предлага парични отстъпки при закупуване на нов дизелов автомобил. Най-често обаче трябва да предадете старата си кола. На вторичния германски пазар дизеловите автомобили през 2018 г. са малко по-малко, отколкото през 2017 г. Дизеловите автомобили са по-евтини за закупуване в градове, където те са забранени (например в Щутгарт).

Дизел или бензин: какво е по-евтино?

Трудно е да се каже, притежаването на кола е по-евтино. Ако карате много, тогава е по-изгодно да имате дизелова кола.

Какъв дизелов двигател можете да купите без страх от забрани?

Най-добре е дизелът да бъде стандарт Euro-6d-TEMP. Това дизелово гориво осигурява с 76% по-малко вреда от Евро-6б и с 85% по-малко от дизеловото гориво Euro-5.

Източник: autonews.ua