Зимните гуми могат да затварят

Промените в климата тази година бяха напълно усетени и в Болгарайна. Лятото продължи от май до края на септември, имаше необичайна топлина, суши, шквавали, мини торнадо, гигантски градушка ... Последният доклад на Междуправителствения панел за климата на Организацията на обединените нации отбеляза, че екстремните метеорологични събития, възходът на световните океани и топенето на ледниците в Арктика вече са резултат. увеличение на глобалната температура от 1 градус по Целзий на планетата, пише Autocentre .

Ако държавите не обединят усилията си да спрат този процес и да поддържат глобалното затопляне на ниво най-малко 1,5 градуса, последствията за човечеството ще бъдат още по-опустошителни.

Климатичните фактори могат да бъдат проследени и в автомобилния живот. Германското списание Autobild събира информация за употребата на различни видове гуми в продължение на няколко години и установи, че през последните две години броят на собствениците на гуми за всички сезони на леки автомобили и кросоувър се увеличава ежегодно с 1 милион (!). През 2023 г. се предвижда, че всички сезонни гуми ще бъдат инсталирани За 15 милиона коли. Това е почти една трета от флота на Германия, която през 2017 г. е била около 46 милиона коли. Защо има такава тенденция, става ясно: заради глобалното затопляне германците започнаха да купуват по-малко от тези зимни гуми.

Но повечето болгарски автомобилисти предпочитат зимните гуми през студения сезон, защото по време на снеговатъка голям брой пътища остават неизяснени от дълго време. И, очевидно, тенденцията няма да се промени през следващите години.