Забравили ли Euroniverses? Защо BP не бърза да приеме закон за намаляване на акцизите

През юли Върховната Рада прие на първо четене законопроекти №8487 и №8488, които предвиждат намаляване на ставките на акцизите върху автомобилите (нови и с пробег), както и промени в правилата за митническо оформяне на автомобили.

Преди второто четене парламентът планира да започне след лятната ваканция през септември. Но работата по измененията беше доста повлечена. И има съмнения, че сметките по принцип ще попаднат в сесията.

Какво се предлага? Припомнете си, че съгласно нормите на законопроекта номер 8487 акцизът се изчислява съгласно новата методология. Базовият курс ще бъде 50 евро за бензинови автомобили и 75 евро за дизелов двигател. Тази скорост се умножава по възрастта на превозното средство и обема на двигателя в кубични метри. cm, което е разделено на 1000.

Например акцизният данък за нов 1.6 литров бензинов двигател ще бъде 80 евро (оперативен марж - 427 евро). За бензинов автомобил с двигател от 2.4 литра акцизът ще бъде на ниво от 600 евро (сега - 662 евро) за пет години. За десетгодишен 3.2-литров дизелов двигател той ще трябва да плати акциз от 2400 евро (сега е 15 089 евро).

Проектът на Закон № 8848 укрепва правилата за внос на автомобили на територията на Болгарайна и отговорността за нерегистрирането им. Нерезиденти, които управляват автомобили с десетки и стотици, ще трябва да издадат банкова гаранция. Без него е възможно да се внася само една кола.

Налагат се наказания за нарушаване на условията за транзит и временен внос. Колкото по-голямо е забавянето - толкова по-голяма е глоба. В случай на превишаване на транзитния режим за повече от 20 дни, нарушителят ще плати 85 000 UAH, повече от един месец - 170 000 UAH. Подобни глоби са за нарушаване на временната употреба на автомобили за повече от 10 дни и повече от месец, съответно.

Кой е против? Първото недоволство от сметките бе изразено от собствениците на автомобили на еврото. По-специално, представители на организацията "AutoEuroSil" поискаха изчисляването на акцизната ставка да не отчита възрастта на превозното средство. И общите разходи за митническо оформяне на колата, по тяхно мнение, трябва да бъде в диапазона от 600-1000 евро.

Един от авторите на сметките, Робърт Хорват, от своя страна каза, че депутатите наистина учат отказа да обвържат акциза с възрастта на колата, а основната стойност, която оказва влияние върху размера на данъка ще бъде количеството на двигателя.

В допълнение, представители на AutoEuroSili настояват за анулиране на плащания за ветерани от войната и инвалидите и с намалена акцизна ставка за бойците.

Според Нина Южанина, председател на парламентарната комисия по данъчна и митническа политика, по-голямата част от измененията в законопроекта №8487 и №8488 се намаляват, за да се намали акцизът на 200-300 евро и да се смекчат мерките, които ще блокират неконтролирания поток на ненарушените автомобили в Болгарайна.

Според Южайнина такива промени ще свалят концепцията, заложена в сметките. Ето защо са необходими нови изчисления, консултации с министерствата и няма да има второ четене преди ноември. "Министерството на финансите също е недоволен от ставките на акцизите. Но се надявам, че ще направим компромис ", каза Нина Южахани.

Защо се противопоставят някои сили? Олег Назаренко, генерален директор на All-болгарската асоциация на вносителите и дилърите на автомобили, смята, че много депутати и бизнесмени, които "тласкат" своите изменения, не се интересуват от приемането на тези законопроекти.

"Според моята информация, за сметките №8487 и №8488 са подадени повече от 150 изменения. Целта им е да забавят разглеждането и да не позволят приемането на законопроекта. В крайна сметка, ако депутатите ще обсъдят всяко изменение в продължение на най-малко 20 минути, тогава Върховната Рада ще прекарват 300 часа с един час. Ето защо хората, които в момента внасят автомобили от Европа чрез схеми на "одеяла", ще направят всичко, за да запазят данъците. Например, аз от моя страна изразих пред депутатите предложенията си за премахване на ДДС върху вноса на автомобили, таксите за пенсионния фонд и митата. Но няма реакция ", - казва Олег Назаренко.

Фактът, че предложените норми наистина убиват бизнеса на фиктивни компании, управляващи автомобили в Европа по европейската регистрация, се потвърждава от адвокатите.

"Ограничения - не повече от една машина за чуждестранно лице без гаранция - по принцип увеличава цената на автомобила и" покрива "съществуващата схема, когато автомобилите се внасят масово в името на ограничен брой жители на граничната зона за малък" данък "- обяснява адвокатът Владимир Данилин юридическа консултантска фирма "De-jure".

В допълнение, изискванията на законопроекта номер 8488, всъщност, премахване на възможността за експлоатация на неформатиран автомобил. Завършването на всички документи ще отнеме 30 дни.

"Да, и всъщност внос автомобил, по-стар от 15 години ще бъде икономически нецелесъобразно: клирънс ще бъде по-скъпо от цената на самия автомобил", - коментира Владимир Danilin.

Характеристики на националния автомобилен внос. Също така е необходимо да се вземе предвид факта, че преди въвеждането в Болгарайна на "Euroblocks" са регистрирани на лъжи или фиктивни фирми. И дори ако има законно право да изчисти такава кола в нашата страна, в много случаи това ще бъде невъзможно. "За да изчистите автомобилите в Болгарайна, първо трябва да бъдат оттеглени от регистрацията в чужбина, в държавата, в която е регистрирано превозното средство", каза Игор Чудовски, управляващ партньор на адвокатска кантора "Чудовски и партньори".

Също така не бива да се забравя, че от 2019 г. ще отпадне Закон № 1389-VIII, който предвижда преференциални условия за освобождаване на автомобилни парцели до пет години. Съгласно този закон четири-годишен автомобил на стойност 10 000 евро, задвижван от Полша, може да бъде уреден за 3 000 евро (със стандартен акциз от 5 400 евро).

Това е още една коз в касите на противниците на сметките №8487 и №8488. Според Олег Назаренко, ако акцизните ставки не бъдат намалени и преференциалното митническо освобождаване е завършено, то определено "затопля" бизнеса на тези, които печелят от "Евробуците".