Как новите правила за паркиране се превърнаха в редовна схема за корупция

Отново новите правила за паркиране причиняват вътрешно противоречие. От една страна, държавата трябва да се бори с всички нарушители с всички възможни правни методи. Но от друга страна, трябва да има места за паркиране. Ако няма специални места за паркиране в присъствието на наказание, това означава, че няма справедливост.

Ако си припомним всички действия на властите относно паркирането в Киев, всички минали действия са подобни на намирането на оптималния модел, ако не е желателно или невъзможно да се създадат правилните условия за собствениците на автомобили. Да речем, първо, революционно разрешение и след това забрана за паркиране на тротоарите, по-късно разрешение, но при условие, че пешеходците имат място за преминаването им. Що се отнася до центъра на столицата, всичко това завърши с ограничаващи сфери, за да блокира пристигането на коли на тротоарите. След това се появиха евакуатори по улиците и след това бяха почистени. И това хаотично търсене никога не е намерило оптималното решение на проблема.

Друга алтернатива за паркиране е цветното пространство на пътя в дясната лента. Този тип "услуга" също не се показва на най-добрата страна. От една страна, инвестицията е минимална (боя и жива жилетка за пазителя), а от друга, няма такса за паркиране за безопасността и целостта на автомобила, а освен това - една линия за преминаване, което на свой ред води до забавяне на общото движение и създава задръствания.

В спалните зони на паркинга изчезват като сапунени мехурчета. Например, в Obolon, в радиус от 1 километър, три големи паркинги изчезнаха през последните години (Obolonsky Prospekt, близо до Obolon Metro, Heroes of Stalingrad Prospect близо до Сантяго де Чили и Jardanska Street на изхода на S. Bandera Avenue) и на мястото им многоетажни жилищни сгради къщи. Накрая - броят на жителите се е увеличил и къде да отидат автомобили, никой не е помислил. В такава ситуация собствениците на коли са принудени да паркират целия транспорт в дворове, които изобщо не са от каучук и на пътя, от които, както вече знаем, автомобилите могат да бъдат евакуирани.

Между другото, спомням си, че в края на 2010 г., един от заместник-председателя на KSCA отговорно обяви, че в Киев, ще изгради 12 многоетажен паркинг за Евро 2012. Изминаха 8 години. Изчакайте И в края на 2017 г. кметът на Киев обяви идеята за създаване на нови многоетажни паркинги, той вярва, че идеята за такъв проект трябва да бъде от интерес за много инвеститори, което ще му помогне да бъде реализирана. Но нещо не е наред. Въпреки това, през есента на миналата година, 91 депутати на KSCA гласуваха за забрана паркинг на 67 улици на Киев. За съжаление, автомобилите все още не са се научили да паркират на нивото на третия етаж.

Благодарение на местните разработчици на пазара на недвижими имоти, които те означават да създават търговски и развлекателни комплекси, които задължително имат паркинг. Освен това, всички тези паркинги в търговския център не са за "проверка", но всъщност изпълняват своята функция. Опитайте се да назовете поне един търговски център, около който има проблеми със свободните места, не мога да мисля. Напротив, има възможност да се изхвърли парк-камък в града на създателите на офис центрове, които безмилостно пренебрегваха въпроса за паркирането.

В цивилизованите столици на света въпросът за паркирането се решава с различни методи. Най-ефективни са изграждането на подземни паркинги (алеи подземни търговски центрове в близост до площад Независимост и Khreshchatyk) и много нива студен паркинг. Вторият метод - създаването на линии за паркиране на паралелни улици централно. Третото е изграждането на паркоместа за паркиране при едновременно развитие на общинската транспортна мрежа. След като вземете своя собствен транспорт, трябва да осигурите удобен и бърз град.

Що се отнася до новите, и вече позната, обещания на властите, е невъзможно да се избегне думите на директора на Министерството на транспортната инфраструктура на изпълнителната власт на градския съвет, който обяви, че увеличението на паркомясто на основание за ден и нощ паркинг от 25 до 125 хиляди, според плановете на KSCA до края 2020 година За съжаление, никой не се интересува, че днес собствениците на автомобили ще бъдат принудени да платят глоби за неизползване на услугата, която ще бъде предоставена (но не точно) след 2 години.

В крайна сметка, що се отнася до иновациите в паркирането, бих искал да подчертая, че има правен механизъм за получаване на средства от собствениците на автомобили, които ще бъдат принудени да нарушават правилата за спиране на автомобила. И би било интересно да се знае крайната точка на цената на набраните средства.

Източник: UAINFO