Намерен е най-тихият град, където няма коли

В испанския град Понтеведра разтрошаването на птиците и разтресените минувачи замени ежедневния градски шум по улиците. Кореспондентът на британския вестник "Гардиън" разказва как се случи всичко това, как беше възможно да се направи мярка, която беше реакция на местните жители, и защо ползите от това решение на правителството се оказаха повече от минуси.

Хората не крещят в Понтеведра - или най-малкото плачат по-малко

Заедно с изчезването на по-голямата част от трафика, изтърканията на двигателя, металните скали на мотоциклетите, виковете на хора, които се опитват да извикат на улицата, изчезнаха - това е типичният звуков фон на испанския град.

Вместо това въздухът е пълен с чуруликащи птици в клоните на камелия, разпръсване на лъжици с кафе и гласове на жителите на града. Учителите карат вериги деца без постоянен страх, че един от тях ще падне под колата.

- Само слушай! - казва кметът, отваряйки прозорците на кабинета му. От уличните разговори. - Преди да стана кмет, на тази улица бях карал всеки ден 14 000 коли. На улиците на града имаше повече коли от жителите.

Мигел Анзо Фернандес Лорънс е кмет на града от 1999 г. насам. Неговата философия е съвсем проста: притежаването на кола не ви дава правото да заемате общественото пространство.

"Правилно ли е, когато нито децата, нито възрастните хора могат безопасно да се разхождат по улиците с коли?" - пита Цезар Мошер, ръководител на отдел "Градска инфраструктура".

Лорет стана кмет след 12 години в опозицията и в рамките на един месец създаде пешеходна зона с 300 000 квадратни метра в историческия център на града.

"Историческият център е мъртъв", казва той. - Там имаше много наркотици, много коли - беше маргинална зона. Градът е бил в упадък, е бил замърсен, а автомобилни произшествия са настъпили много често. В него имаше застой. Повечето от хората, които имаха възможност да напуснат и направиха. Първо си помислихме как да подобрим условията на пътя, но не успяхме да намерим ефективно решение. Тогава решихме да освободим общественото пространство за жителите и за да се отървем от колите.

Те спряха колите, минаващи през града, и забраниха паркирането на улицата, тъй като претовариха улиците.

Всички централни супермаркети бяха затворени и заменени от подземни, както и паркинг в покрайнините на града - 1686 нови места.

Светлинните светлини са заменени с кръгли решения, пешеходната зона се е разпространила от стария град до сградите на XVIII век и са предприети мерки за намаляване на скоростта на автомобилното движение в покрайнините до 30 километра в час.

Това доведе до редица предимства. На същите улици, където загинаха 30 души при инциденти от 1996 до 2006 г., само три умират през следващите 10 години, а никой от 2009 г. Емисиите на CO2 са намалели с 70%.

Освен това, ограниченията за изграждането на големи търговски центрове повлияха на малкия бизнес, който беше наводнен, въпреки голямата икономическа криза.

"Ако някой иска да отпразнува сватба в пешеходната зона, младоженецът и булката могат да пътуват с кола, но всички останали ще трябва да ходят пеша", казва кметът. - Същото важи и за погребението.

Източник: HB