Как да използвате гума, за да намалите разхода на гориво

Какво да направите, ако потреблението на гориво в колата ви е по-болезнено и болезнено в портфейла? В този случай, при редовната покупка на нови гуми, трябва да се отбележи, че правилно подбраните гуми могат да помогнат за спестяване на гориво. Запазете един литър или два на всеки 100 километра километра ще позволи правилния подход при избора и работата на гумите. На нивото на консумация на гориво, освен другите фактори, значително допринася за силата на съпротивлението при търкаляне на колелото. Това зависи от редица параметри.

Една от тях е налягането на въздуха в колелото. Известно е, че голямо количество енергия се изразходва за механична деформация на колелото по време на валцоване. Колкото по-малко помпат, толкова повече се деформира. Заключение: За да се пести гориво, колелото трябва да се изпомпва малко. Това няма по-добър ефект върху неговите амортизационни свойства, ускорявайки износването на окачващите елементи и значително намалявайки комфорта на обитателите на кабината.

Загубата на енергия от механичните деформации на колелата влияе и върху характеристиките на материала. Колкото по-трудно е гумата, толкова по-малко е склонна към деформация. Между другото, този ефект се използва широко от производителите на колела при създаването на така наречените "гуми за икономия на енергия". В реалния живот тяхното използване влияе на манипулацията на машината, както и на свръхналягането в автобуса. Въпреки че рекламата на "енергоспестяващ" каучук, разбира се, не го споменава.

Що се отнася до шарката на протектора, колкото по-малък е "зъбът", толкова по-ниско е съпротивлението при търкаляне.

Ширината на гумата е един от най-значимите фактори, влияещи на съпротивлението при търкаляне. Освен това, увеличението увеличава и масата на колелото. Това води до допълнителни разходи за гориво. Например, с намаляването на индекса на ширината на покритието R16 от 265 на 185, при равни условия може да се постигне икономия на гориво от 1-2 литра на 100 км.

Ако автомобилът се управлява главно от града в режим на старт-стоп, тогава е по-изгодно от гледна точка на рентабилността да се използват гуми с минимален размер. И ако пътникът прекарва по-голямата част от времето на страната пътеки, струва си да остане на колелата на максималния радиус.